Burno na sjednici Doma naroda: Rasprava Izetbegovića i Čovića

Vijesti 23. maj 202214:05 > 14:28 3 komentara
N1

Burno je danas bilo na 11. hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koju je sazvao Klub Bošnjaka da bi se osigurala novčana sredstva za Opće izbore koji bi se trebali održati 2. oktobra.

Članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović vodili su burnu raspravu. Čović je kazao da SDA kontrolira pravosuđe, a Izetbegović replicirao.

“Prije svega na izrečeni stav da je CIK legitiman i legalan, to smo stotinu puta kazali da to nije i da to ne može biti. To je problematična stvar i nesagledive posljedice ima kada imenujete tijelo koje provodi izbore mimo zakona. Pravosuđe neću komentirati, ali hoću kazati da je nedopustivo da neko može politički upravlja institucijom trećeg stupa vlasti u zemlji što sada intezivno radi i ovih dana nam pošalje poruku putem TV emisije da upravo politika koja se predvodi iz te stranke pomogla da se uvedu sankcije ljudima koji su predvodili pravosudne institucije. Kako se to radi danas, vidjeli ste kad naša ministrica vanjskih poslova Bisera Turkrović hoda po svijetu, na koga se poziva i šta je ključni izričaj. U ovom časnom Domu smo proveli raspravu nedavno o njoj koja predstavlja jednu porodicu i u najgorem slučaju jednu stranku, i koja hoda po svijetu i uvjerava nekoga za sankcije. To je porazno za BiH”, kazao je Čović.

Izetbegović je odgovorio:

“Ne treba tako voditi sjednice, treba da bude ispravan primjer ostalima. On je kazao da SDA kontolira pravosuđe? Sakib Mahmuljin presuđen, slučaj Dobrovoljačka otvoren, Asim Sarajlić, ovdje ga nema šest godina zbog zaposlenja jednog, Novalić svake sedmice jednom – dvaput na suđenju i SDA kontroliše pravosuđe? Ne može se predsjednik VSTV-a savjetovati kako nekoga potkovati, niti glavna tužiteljica što je smijenjena. Jedno je SDA, a drugo SAD koje je dala sankcije i stavila ih na crne liste”, rekao je Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare