Burno na sjednici, pljušte međusobne optužbe: Vi ste Bogića Bogićevića otjerali!

Vijesti 26. mar 202111:21 > 11:27 3 komentara
N1

U nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva na kojem bi trebalo biti izabrano rukovodstvo Vijeća, pljušte međusobne optužbe između vijećnika Srđana Srdića i Dragan Stevanovića.

Srđan Srdić, jedan od dva kandidata za mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva, kazao je na današnjoj sjednici sovog tijela zatražio međustrančki dogovor kako niko ne bi bio oštećen.

“Nije nikakav problem ako ćemo time za gradonačelnika dobiti Bogića Bogićevića. Ja ću odmah podržati”, kazao je Srdić.

Javio se SDP-ov vijećnik dr. Dragan Stevanović koji je kazao da Srdiću da ono što govori su čiste floskule.

“Da ste pošten čovjek i dan niste trgovac, vi biste danas povukli kandidaturu i svima nama olakšali. Vi ovdje obmanjujete građane i javnost, nema nikakve priče da ste vi za Bogića Bogićevića. Vi ste se nekome prodali da Bogićević ne bude gradonačelnik”.

Odgovorio mu je Srdić.

“Sad ću biti i malo grublji. Gospodine Stevanoviću, doktore koji ste izabrani u Dom naroda, trgovinom vašom na način da ovdje budete izabrani kao dopredsjedavajući, ugrozili se rad Doma naroda ispred Kluba Srba. Je li vas stid i sram imalo? Kako vas nije stid da mene optužite da ja rušim Bogića Bogićevića? Slušao sam jučer vašu izjavu, kako vas nije stid šta ste sve slagali i izajvili? Ja da trgujem? Imate li dokaze za to? Kako vas nije stid da da to ovdje izgovorite. Stid i sram da vas bude, gospodine Stevanoviću. Kao osoba ste za mene danas izgubili ono svoje ja. Za tu izjavu da sam trgovac, za to ćete odgovarati, odgovorno vam tvrdim. Prijavit ću vas tamo gdje vas trebam prijaviti. Vi ste Bogića otjerali, imali ste 18 ruku. Gdje su vam ruke te? Koga vi ovdje obmanjujete i prebacujte lopticu na mene”, kazao je Srdić.

Podsjećamo, prema dogovoru koalicionih partnera, za predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebao je biti imenovan Jasmin Ademović (NiP), što znači da ne bi bilo smetnji za izbor Bogićevića kao gradonačelnika. No, pojavio se prijedlog da na čelo Gradskog vijeća dođe Srđan Srdić, koji se izjašnjava kao Srbin, što znači da Bogićević ne bi mogao biti izabran, jer su pripadnici istog konstitutivnog naroda.

SDP, NiP i NS su u saopštenju, nakon otkazivanja sjednice, naveli da su aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari Grad u Sarajevu, na tajnom glasanju, na čelo Gradskog vijeća “pokušali dovesti Srđana Srdića sa ciljem rušenja našeg kandidata Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva”.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je na svom Facebook profilu napisao da je podnio krivičnu prijavu protiv Skake i Hadžibajrića.

Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta.

Gradonačelnik glavnog grada BiH se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare