Burno u SBB-u: Radončić isključio Kljaku, on dobio podršku Gradskog odbora

Vijesti 26. feb 202114:00 > 14:08 1 komentar
SBB BiH

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić ranije je najavio da će iz stranke izbaciti Anela Kljaku zbog navodnih prevara na posljednjim izborima u tom gradu, odnosno krađe glasova. Nakon izjava lidera SBB-a da će ga izbaciti iz stranke, reagirao je i Kljako. Danas su u vezi ovog slučaja reagovali i čanovi stranke koji su stavili potpis podrške Kljaki nakon istupa Fahrudina Radončića u emisiji Telering. Zvanično su se danas i oglasili iz SBB-a.

“Nakon što je ponovnim brojanjem glasova na samo 14 biračkih mjesta (od ukupno 150) Centralna izborna komisija BiH zvanično utvrdila da je gospodin Anel Kljako ukrao 1.580 glasova, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je odmah najavio poduzimanje političkih mjera protiv vinovnika ovog kriminala. Predsjednik Radončić nije isključio Anela Kljaku iz SBB-a dok se nisu provjerile sve činjenice i dok se, paralelno, nije završilo glasanje za gradonačelnika Mostara, ne želeći da na taj način oslabi kapacitet Koalicije za Mostar, koju je SBB iskreno podržavao”, naveli su iz SBB-a.

“Javnosti je poznato da je predsjenik Radončić u svim intervjuima i političkom djelovanju naglašavao kako je neophodno da se, nakon 12 godina, kada je funkciju gradonačelnika obavljao Hrvat, na toj poziciji napokon izabere Bošnjak. I to doktor Zlatko Guzin, kojem je Radončić dao podršku i ličnim susretom u Mostaru koji je održan neposredno uoči održavanja Lokalnih izbora”, stoji u saopćenju.

Kako kažu, SBB je godinama bio meta mnogobrojonih izbornih manipulacija i stav Stranke je da njeni članovi ne smiju ni po koju cijenu učestvovati u izbornim prevarama.

“Osim rukovodstva, pravo na svaku vrstu kritike gospodina Kljake, imaju i zajednički kandidati, pa i članovi SBB-a, koji su bili na zajedničkoj listi, jer su i oni pokradeni u cijelom postupku vrlo organizirane mahinacije. Nakon isključenja gospodina Anela Kljake i samozvanog gradskog odbora iz članstva, SBB s razlogom poziva na adekvatnu reakciju nadležno tužiteljstvo i krivično sankcioniranje izborne krađe koja je nedvojbeno dokumentirana u Centralnoj izbornoj komisiji BiH i te tabele su objavljene već ranije u svim medijima”, poručuju iz SBB-a.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare