Bursać Novaković o putu BiH u NATO: Pratimo stavove Srbije, tu smo potpuno jasni

Vijesti 03. aug 202217:58 > 19:25 1 komentar

Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH, za N1 je komentarisala brojne aktuelne teme, od potpisanog ugovora Vlade Crne Gore  sa Srpskom pravoslavnom crkovom, situacije na Kosovu, do predizbornih kampanja, ali i ukidanja akciza na gorivo.

Istaknula je da SPC “nesumnjivo ima pravo na svoju imovinu, jer je to njeno pravo historijski utemeljeno.”

“I svi nasrtaji na degradaciju te vjekovne institucije koja je u temeljima Crne Gore i koja je sastavni dio dinastija, da je ustvari to bio pogrešan put. Pozdravljam sve korake koji idu u razrješenju stvari, a ne na pokušaju nametanja. Ukoliko ugovor ima adekvatne elemente i u skladu sa zakonskim propisma, ne vidim zašto bi nekome to smetalo, ali ovdje je postalo trend da je najlakše optužiti zvanični Beograd. Manastiri koji postoje tamo i sve drugo tamo je nesumnjivo nešto što pripada toj vjerskoj zajednici”, kazala je Novaković Bursać.

SPC i politika

Računa li SNSD na podršku SPC-a, pitali smo.

“SPC je previše ozbiljna vjerska organizacija i mislim da ne stoji da bilo koja politika može da je zloupotrebljava, postoje političari koji se žele približiti određenoj grupi birača”, rekla je.

Komentarisala je i situaciju na Kosovu i rekla je da Republika Srpska u okviru BiH i Kosovo kao dio Srbije su povezani u jednoj stvari a to je da li će se i u kojoj mjeri poštovati pravo.

“To je stvar samo toga. Ovo sto se dešava da se nametne dokumenti je moguća kap koja bi prelila čašu i strpljene Srbije, i prema tome se državni vrh dobro ponio, jer previše smo mi u regiji bez potrebe ušli u neke tenzije”, rekla je.

Kazala je i da SNSD “nije bio protiv EUFOR misije ovdje, nego protiv načina demonstriranja njihovog prisustva, kada su počeli bez ikakve potrebe da se vozaju oko vrtića i kulturnih institucija.”

O putu BiH ka NATO svezu, je navela da su tu potpuno jasni.

“Izađite na sajt NATO-a i vidite kakav je status BiH u pogledu saradnje ili potencijalnog pristupanja. Mi smo tu potpuno jasni, pratimo stavove Srbije i tu smo potpuni. BiH u ovom trenutku nije aktivirala MAP i nije poslat ANP. Nastojimo ostati neutralni”, istaknula je.

Ukidanje akciza na gorivo

Naglasila je i da je status RS uvijek u fokusu, jer je to preduslov za razvoj.

“Očuvanje nadležnosti, očuvanje stabilnosti i ekonomski napredak naše su ključne teme”, rekla je.

Hoće li biti ukidanja akciza na gorivo, pitali smo.

“Pred nama je vrijeme pa ćemo vidjeti. Mene raduje da je u Banjaluci na nekoliko pumpi spala cijena ispod 3 KM, i nadam se da će se taj trend nastaviti, a sve mjere moramo pažljivo aktivirati kada bude zaista neophodno, da li će Dom naroda stići to da odradi do kraja mandata vidjet ćemo”, zaključila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare