Bursać: Retorika Milanovića je puna mržnje, nacionalizma i rasizma

Vijesti 10. nov 202220:24 1 komentar
N1

Dragan Bursać komentarisao je političku situaciju u BiH za N1. "Milanović je sramota za Hrvatsku", kazao je za predsjednika Hrvatske koji je uvrijedio majke Srebrenice.

“On pojačava retoriku mržnje i nacionalizma i rasizma. Kada ga čujete čekate koja će vas glupost lupiti po glavi. To je sramota za Hrvatsku. To je vrijeđanje na ljudskom i emotivnom nivou. Ocjenjivao je šta je genocid, brojao mrtve. I na kraju je rekao da mu Tužilaštvo BiH može “puvati””, rekao je Bursać referirajući se na izjave predsjednika Hrvatske.

Komantarisao je i izmjene Izbornog zakona od strane visokog predstavnika u BiH i učešće hrvatske diplomatije u lobiranju da s etakve odluke nametnu.

“Najaktivnija u regionu je, ako ne i u svijetu. Hrvatska se petljala u unutrašnje stvari BiH. Vlada i predsjednik su vodili temeljne pregovore sa OHR-om koji se tiču izmjena Izbornog zakona i to radi njihova diplomatija širom svijeta. Druga je stvar što Schmidt kaže da to tako nije, druga strana se diči time. Izborni zakon će ići na ruku Hrvatskoj. Da nije bilo personalnog sukoba na relaciji Plenković i Milanović, mi to možda ne bi nikad saznali, ali su to oni javno obznanili”, kazao je.

Zašto je Christian Schmidt tretirao samo FBiH, ne i RS?

“U RS aposlutno se ništa nije desilo. Imaćemo opet Dodika i njihove stalite na vlasti. To je očevidno i imamo čitavu sagu da je u izbornoj noći Schmidt mijenjao Izborni zakon. To je prevara glasača. Mislim da će se taj tektonski poremećaj malo dublje osjetiti.”

“Ne postoji niti jedna izmjena koja je zakonski utjecala na Milorada Dodika. Pitam ja zbog čega se Milorad Dodik tao ponaša? Niko mu ne ukazuje da stane na loptu i da se civilizovano ponaša. Imate hiljadu stvari gdje bi trebali biti sankcionisani, oni su nagrađeni nekim novim funkcijama”, dodao je.

Mnogo reakcija je izazvala najava da bi Hrvatska vojska kao članica NATO-a mogla učestvovati u msiji EUFOR-a u BiH.

“Misija Althea pod okriljem NATO pakta i dobro je da su ovdje prisutni, pogotovo zbog ruske agresije na Ukrajinu. Najupitnije je učešće hrvatske vojske u toj misiji i tu se mora razgovarati jer su oni učestvovali u ratu u BiH. A to što je Čović rekao kako nam to smeta, a ne smeta odlazak na more, tu retoriku ne koriste ni huligani. Da li prijeti da se više neće moći ući u zemlju EU? Kao Dodiku, ništa mu se nije desilo u političkoj karijeri i on je nagrađan. On nastupa sve više samouvjereno. Ima izjave koje su za sudski postupak”, kazao je Bursać.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare