Bursać za N1: Niko bolje ne ruši BiH od Komšića, Turković i takvih

Dan uživo 11. jan 202218:21 > 20:52 8 komentara
Snežana Novaković Bursać
Snežana Novaković Bursać (N1)

Sva tri ministra iz reda bošnjačkog naroda u Savjetu ministra Sifet Podžić, Selmo Cikotić, ali i Bisera Turković zaslužuju, po mišljenju SNSD-ove poslanice Snježane Novaković Bursać smjenu, ali takav scenarijo nije moguć, kaže Bursać zbog konstalacije odnosa u Predstavničkom domu PS BiH. Bursać je gostujući na N1 osudila počinioce niza incidenata koji su se u RS dogodili prethodnih dana, ali i još jednom poručila da su za SNSD neprihvatljiv strani intervencionizam.

Mi smo tražili smjenu Sifeta Podžića, zaslužio je smjenu i Selmo Cikolić zbog optužnice pred Sudom, a i ona ima smisla apsolutno, ali znate da je teško da takva odluka prođe kada imamo konstalaciju odnosa u Predstavničkom domu“, rekla je sagovornica N1

Bursać je dodala da se Savjet ministara sastavlja, a ne bira, te se osvrnula na rad ministrice Turković na koji su reagovali i vlast i opozicija u RS, optužujući je za neustavno djelovanje.

Da Vam nešto kažem, niko BiH ne ruši bolje od Bisere Turković, Željka Komšića i takvih. Da mi želimo da srušimo BiH mi bismo navijali za Komšića i Turković, jer to oni bolje rade od nas“, dodala je Snježana Novaković Bursać.

Osvrčući se na rad Ustavnog suda BiH, Bursać je kazala da je stranka koju predstavlja protiv stranih sudija i političkih odluka, koje kako navodi, donose zajedno sa sudijama Bošnjacima.

Unazad sedam godina imamo izvitoperenu praksu u Sudu koji ne tumači, ne vrši ocjenu zakona i akata. Sporimo prisustvo stranaca, i praksu tog suda koji u pojedinim odlukama je čista ekstenzija Ustava, a ne tumač, kada je u pitanju Dan Republike Srpske, poljoprivredno zemljište, šume“, rekla je Bursać.

Sagovornica N1 je dodala da se u Ustavu BiH nigdje ne reguliše pitanje praznika.

Imate situaciju da ljudi u Federaciji proslavljaju kojekakve praznike. Ako potoji neki datum koji bi u BiH koji bi trebao bii simbol podjele to je 1. mart kada se obilježava, ne znam kako to zovu tačno. Kada ste na tom danu referenduma izignorisali volju jednom od tri konstitutivna naroda, ali FBiH ima pravo da obilježva praznike“, rekla je Bursać.

Osvrčući se na proslavu 9. januara, Bursać je rekla da je subjektivan osjećaj šta koga iritira, a šta ne. Komentarišući niz incidenata koji su obilježili poslednje dane u RS, Bursać je to osudila.

Lično osuđujem svaki nasrtaj na slobodu, lični mir i integritet. Republika Srpska je pokazala da može da očuva mir. Mislim da bilo koji nasrtaj na ljude i imovinu, neko ko je to počinio, mislim da će biti predmet policijskog gonjenja. Takve pojave nam ne trebaju, narušavaju ukupnu sliku i zajednički život koji uspješno gradimo“, rekla je šefica SNSD-ovog kluba u PS BiH.

Osvrnula se i na proslavu u danu kada su predsjedniku SNSD-a, ATV-u, ali i porodici Tegeltija izrečene sankcije SAD, Bursać je pojasnila da se ne radi o proslavi sankcija, već jedinstva koje je postignuto na sastanku vrha stranke koji je prethodio toj proslavi. Ova visoka funkcionerka SNSD-a poručila je još da očekuje razgovore sa političkim partnerima u BiH, te da se nada da će do njih doći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare