Busrać za N1: Smanjenje otpremnina- čisti populizam, ne dajemo nerealna obećanja

Vijesti 29. apr 202217:50 > 23:13 1 komentar

Prekjučerašnja sjednica Parlamenta, HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, prolongiranje odluke o ukidanju dijela akciza na gorivo, tihi odustanak od vraćanja prenesenih nadležnosti – teme su o kojima je za N1 govorila šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

O ukidanju otpremnina izabranim zvaničnicima, Bursać je objasnila da je riječ o zakonu koji tretira sve zaposlene u državnim institucijama ne samo parlamentarce i delegate i da su te inicijative populizam.

“Ja ću sada staviti epitet koji u odnosu na krupniji problem izvlače manje krupan problem da je to populizam”, navela je Bursać.

Izmjene Izbornog zakona BiH

Bursać je dala punu podršku HDZ-ovim prijedlozima izmjena Izbornog zakona BiH te je kazala da će se raspisivanje izbora desiti po postojećem Izbornom zakonu.

“Ono što je razlika ova dva prijedloga, jedan se našao u Predstavničkom domu. jedan u Domu naroda po mom mišljenju onaj u Domu naroda rješava ključne stvari političke prirode i daje nam šansu da nastavimo dalje graditi, dograđivati zakon za razliku od ovog tzv. paketa integriteta  u Predstavničkom domu koji ima nekoliko solidnih rješenja ali koji sunštinski ne rješava problem. Čak u svojim idejama mislim da bi donio više problema nego što  ih imamo sada”, navodi Bursać.

Rast cijena i inflacija

Politika Vlade RS-a je da se treba direktno pomoći najugroženijima u trenutnoj situaciji rasta cijena i inflacije, ističe Bursać.

“Najdirektnije je povećanje plata. Koliko je to moguće mi ćemo reagovati u mjeri koja je moguća. Nismo skloni davati nerealna obećanja i nismo skloni zamajavati javnost”, pojasnila je Bursać.

Kada je riječ o privremenom ukidanju PDV-a Bursać je kazala:

“Ne mogu se paušalno donositi rješenja. Meni bi aplaudirali da sada kažem da sam došla sa rješenjem da poukidam ljudima poreze.”

Također, inicijative o testiranju na drogu izabranih zvaničnika za Bursać  je to čista glupost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare