Cam u Potočarima: Turska će ukazivati na greške kako se ne bi ponovio genocid

Vijesti 10. jul 202122:10 0 komentara
N1

Zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Serdar Cam tokom obraćanja u Potočarima u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, kazao je kako će Turska stalno ukazivati na greške, koje primijeti, kako se ne bi ponovio genocid u Srebrenici.

Kako je rekao u svome obraćanju, program predstavljanja projekta Memorijalnog centra u Potočarima, posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici, pružio mu je priliku da se nakon dvije godine ponovo sretne sa svojom braćom i sestrama iz BiH, za koje je, kako je naveo, srcem vezan.

“BiH ima posebno mjesto ne samo u mom srcu već i u srcu cijelog turskog naroda. Turska je od ratnih godina naovamo, na svakom planu, bila uz svoju bosansku braću i tako će biti i ubuduće. Želim napomenuti da ćemo mi, bez oklijevanja, učiniti sve što je potrebno za budućnost BiH, za njenu stabilnost i prosperitet. Sutra, 11. jula, obilježit čemo godišnjicu jednog od najtragičnih dešavanja u našoj novijoj historiji”, kazao je.

Prije 26 godina, 11. jula 1995, u Srebrenici su, u masovnim egzekucijama, na najsvirepiji način, ubijena 8372 civila, koji su bili Bošnjaci muslimani. Prije toga u Srebrenici su utočište pronašle na hiljade Bošnjaka, koji su, bježeći od genocida, tu došli misleći da je to „Zaštićena zona UN-a“.

“Nažalost, UN nisu uspjele sačuvati svoju zaštićenu zonu, odnosno hiljade civila koji su se okupili u Srebrenici. Nedužni ljudi, koji su pobjegli u šume iznad Srebrenice, ubijani su u masovnim egzekucijama i bačeni su u masovne grobnice. Genocid u Srebrenici, kao najveća ljudska tragedija koja se desila u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, predstavlja duboku ranu ne samo za bošnjački narod već za cijelo čovječanstvo. To je velika tamna mrlja na historiji čovječanstva”, potcrtao je Cam.

Smatra da je korisno spomenuti da postoje različite dimenzije ovog događaja.

“Genocid u Srebrenici se desio u sred Evrope, pred očima cijelog svijeta. I danas je u Evropi jednako prisutna antiislamska retorika i neprijateljstvo prema strancima, što nas zabrinjava. I dalje se, nažalost, dešavaju napadi na džamije, prostorije nevladinih organizacija i poslovne prostore koji pripadaju muslimanima. Muslimani u Evropi sistematski su izloženi diskriminaciji i njihova prave i slobode se gaze”, rekao je.

Potcrtao je da se Turska, kao baštinik civilizacije koja je stoljećima bila uzor po toleranciji, uvijek borila i borit će se protiv islamofobije, koji predstavlja prijetnju za budućnost čovječanstva.

“Zbog toga ćemo mi, kao što to uvijek ponavlja naš predsjednik Erdogan, stalno ukazivati na greške, koje primijetimo, kako se ne bi ponovio genocid u Srebrenici. U tom smislu mi ćemo učiniti sve što je potrebno ne samo zbog nas samih i zbog naših država, već i zbog budućnosti naše djece”, istakao je u svome obraćanju.

Cam je zaključio kako je “Bosna nama u emanet, braća Bošnjaci su nama u emanet”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!