Čamdžić: Kojović uradio dobar posao, ali Forto dosta brže donosi odluke

Vijesti 03. sep 202118:44 > 21:17 0 komentara

Sutra će biti održan Kongres Naše stranke, na kojem će biti izabran novi predsjednik. Za emisiju Dan uživo o ovoj temi i drugim aktuelnim političkim govorio je potpredsjednik Naše stranke Mirsad Čamdžić.

Za najavljeni sutrašnji vanredni Kongres, na kojem će 139 delegata iz 27 općinskih, odnosno gradskih odbora birati, rekao je da je za sada glavni i jedini kandidat Edin Forto, te da će vjerovano biti i izabran.

20 nominacija za Fortu

“Ovaj put se radi o specifičnoj okolnosti. Sve nas je iznenadila ostavka Predraga Kojovića. Nakon ostavke slušali smo šta kaže Tuzla, Krajina, Hercegovina, Sarajevo… i nekako se Forto nametnuo kao jedna vrsta političkog konsenzusa koji nije bio upitan. Počele su stizati nominacije za Edina Fortu i mislim da ih je dobio preko 20”, istaknuo je Čamdžić.

Pojavila se informacija da se povukao Srđan Mandić, nakon što mu je Sabina Ćudić spočitala da nije izmirio dugovanja prema stranci i da nema pravo sudjelovanja na konkursu. Pitali smo potpredsjednika Naše stranke da li je to tačno.

“Ne radi se o tome. Ćudić i Mandić su u odličnim odnosima. Mandić se očitovao da nije htio da prihvati kandidaturu. Radi se o odličnom čovjeku i ne bih imao ništa protiv da je kandidat. Ali evo nije kandidat. Te medijske spekulacije nisu tačne”, pojasnio je Čamdžić.

Istaknuo je i da sjednice predsjedništva Naše stranke izgledaju nekada kao pravi “mali ratovi”.

“I onda eho naših žestokih dijaloga i sukoba, vjerovatno dolazi u medije i podložno je različitim spekulacijama i tumačenjima, nego što to ona zaista i jesu”, rekao je naš sugovornik.

Na kontu posljednjih ostavki nekoliko članova Naše stranke, Čamdžić je rekao, da smo u nekakvoj vrsti predpolitičkog društva, gdje je sasvim normalno da ljudi 18, 21 ili 24 godine obnašaju određene funkcije.

“Mi smo jedina politička stranka koja u 13 godina svog postojanja sutra bira svog četvrtog predsjednika”, rekao je.

Crvena linija

Komentarišući odlazak Kojovića, naveo je da bi bilo licimjerno reći da Kojović nije uradio dobar posao.

Koja mu je najveća greška, upitali smo.

“To je čovjek koji je imao izuzetno nisko spuštenu crvenu liniju, visok prag tolerancije, i spuštao je neke stvari. Edin Forto je dosta energičniji i dosta brže donosi odluke. Može to biti šarmantnije i opasnije, ali vidjet ćemo“, poručio je Čamdžić, dodavši da je Forto sjajan i obrazovan čovjek.

Podsjetimo, Edin Forto, na osnovu pristiglih nominacija iz općinskih i gradskih odbora, bit će jedini kandidat za predsjednika Naše stranke.

O njegovom izboru odlučivat će delegati na Kongresu Naše stranke koji će se održati sutra u Sarajevu.

Naša stranka krenula je u organizaciju Kongresa nakon ostavke aktuelnog predsjednika Predraga Kojovića. Da budu birani na mjesto predsjednika imaju pravo svi članovi Naše stranke koje nominira minimalno pet lokalnih organizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!