Čampara: Denis Zvizdić bi bio dobar kandidat, isto tako i Denis Bećirović

Vijesti 16. nov 202117:39 > 19:27 0 komentara
Aljoša Čampara
Aljoša Čampara (N1)

Aljoša Čampara iz Naroda i pravde kazao je da ako "Trojka" ostane na okupu, potpuno su izvjesne promjene na političkoj sceni. Dodao je kako je NiP dolaskom Denisa Zvizdića dobio "jednog od najrespektabilnijih političara".

N1: Imaju li efekta ove silne posjete predstavnika američke administracije?

Aljoša Čampara: Dobili smo šture informacije, ne znamo sve detalje sastanka Dereka Cholleta i članova Predsjedništva BiH. Evidentno je da naš glavni vanjsko-politički saveznik SAD ima jako mnogo posjeta u BiH. To je sigurno dobro da imamo zainteresovanost SAD-a, ali i EU.

Počinje li međunarodna zajednica ozbiljnije shvatati situaciju u državi?

Imam osjećaja da su se počeli maksimalno uključivati. Žao mi je što je to počelo tek kad je situacija eskalirala. Situacija je poprilično ozbiljna jer Dodik čini protivustavne stvari. Ohrabrio me je posljednji sastanak sa Escobarom koji je rekao da se ništa neće mijenjati bez SAD-a. Dobro je da oni imaju ovakve poruke, da garantuju i štite ustavno-pravni poredak. Volio bih da imamo i žešći angažman – uvođenje sankcija pojedincima. Ukoliko se ovako nastavi nadam se da će se posegnuti za sankcijama.

Javnost i jeste i nije iznenadila vijest o prelasku Zvizdića u NiP. Smatrate li to dobrim politički ulovom za stranku?

Mislim da je neke iznenadila. Imali su druga očekivanja. Drago mi je da jedan od najrespektabilnijih političara dođe u NiP.

Naša stranka i SDP ne žele podržati Zvizdićevu kandidaturu?

Sama kandidatura za člana Predsjedništva apsolutno nije prioritet. Dolazak Zvizdića je poruka da će NiP biti nezaobilazan faktor, a već je to i sada. Dobili smo jako bitnog člana stranke. Dobili smo nekoga ko je i u državnom parlamentu.

Je li Zvizdić imao neke posebne uslove?

Ne, apsolutno. On je rekao kako je imperativ da “Trojka” ima zajedničkog kandidata, najbolje bi bilo da je nestranačka ličnost. On bi bio dobar kandidat, isto tako mislim i za Denisa Bećirovića.

Može li to biti početak raskola “Trojke”?

Nadam se da će “Trojka” prevladati određene sujete. Ko će to biti u ovom momentu – stvarno ne znam. Ukoliko se ne uspiju dogovoriti možemo doći do situacije da imamo više kandidata.

Da li bi vi podržali kandidaturu Bećirovića?

On je sigurno dobar kandidat, osvoji je skoro 200.000 glasova. Ali rukovodstvo stranaka će zauzeti stav. Još uvijek je rano licitirati sa imenima. Mislim da nije imperativ ko će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, nego je važnije koliko će koja stranka osvojiti glasova.

Ako “Trojka” ostane potpuno su izvjesne promjene na političkoj sceni, zaključio je Čampara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!