Čampara: Džaferović ne vjeruje u nezakonitost uredbe Vlade KS, nagovorili su ga

Vijesti 29. maj 202216:26 0 komentara
F.Z./N1

Aljoša Čampara, član Predsjedništva stranke Narod i pravda (NiP) oglasio se nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović zatražio od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Džaferović je u svom zahtjevu naveo da smatra da akt koji je usvojila Vlada KS nije u skladu sa Ustavom pa je zbog toga zatražio od Ustavnog suda da ga stavi van snage.

Na to sve je reagovao Aljoša Čampara, zastupnik u Skupštini KS i federalni ministar unutrašnjih poslova.

“Šefik Džaferović je pravnik, sa legalnom diplomom, nije kupljena i sudija je u bivšem sistemu s velikim pravnim iskustvom. Da je Uredbu o kontroli javnih nabavki problematizirao neko od SDA-ovaca koji imaju problema sa pravosuđem, a puno je takvih, mogao bih razumjeti motiv, ali da je to uradio Džeferović, e to ne mogu razumjeti”, naveo je Čampara.

Smatra da je najveća pošast društva u cjelini upravo korupcija.

“Potpuno je nepojmljivo da su Džeferovića uspjeli nagovoriti da problematizira nešto što je zaživjelo i vratilo vjeru ljudima da su promjene na bolje moguće. Džaferović kao osoba koja je dugo u politici, koja je po vokaciji pravnik – nakon četiri godine mandata u Predsjedništvu BiH i dugogodišnjim iskustvom u Parlamentarnoj skupštini BiH – nije smio sebi dozvoliti da ga nagovore da problematizira nešto u što, ubijeđen sam, ni sam ne vjeruje”, dodao je Čampara.

Džaferović se obratio Ustavnom sudu BiH: Kanton Sarajevo preuzima ovlasti BiH

Naglasio je da su upravo kadrovi SDA posljednji pozvani da pričaju o derogiranju državnih institucija i sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

“Jer su upravo kadrovi SDA prvaci u urušavanju državnih institucija kao koalicioni partneri SNSD-a i HDZ-a. Vlada Kantona Sarajevo u procesu izrade Uredbe o kontroli javnih nabavki zatražila je i dobila mišljenje Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine koja je utvrdila da je Uredba usklađena sa Zakonom o javnim nabavkama BiH”, pojasnio je.

Rekao je da se ne sjeća da je Džaferović ikada uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti ili se oglasio o javnim nabavkama u entitetu Republika Srpska.

“Kojim vlada SDA-ov koalicioni partner Milorad Dodik ili u entitetu Federacija BiH gdje su u koaliciji sa HDZ-om. Zato je ovo očigledno borba SDA, ne protiv korupcije, nego protiv Kantona Sarajevo i Ureda za borbu protiv korupcije KS”, poručio je Čampara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!