Čampara: Moguće da se Dodik mijenja, SDA za izdaju optužuje Zlatne ljiljane

Vijesti 05. dec 202217:56 10 komentara
Aljoša Čampara (N1)

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH (NiP), kazao je za N1 da je u interesu političkih stranaka, kao i građana, što brža uspostava vlasti kako bi Bosna i Hercegovina što brže dobila kandidatski status Evropske unije i na taj način otvorila put prema predpristupnim fondovima Unije tj. novcu. On je odbacio navode političkih protivnika kako će "Osmorka" počiniti izdaju prema Bošnjacima istakavši kako će ova grupa stranaka držati Ustava BiH i međunarodnih dokumenata.

Elmedin Konaković sinoć se u Latašima sastao sa Miloradom Dodikom. Da li ga je uspio “omekšati”?

To je bio neslužbeni susret. Dvojica političkih lidera razgovarali su i o uspostavi vlasti. Riješena su neka pitanja poput usvajanja budžet, ali i što hitnije uspostave Vijeća ministara.

Otkud sada ta otvorenost za saradnju Dodika i Čovića, da li je do pritiska međunarodne zajedncice?

Teško je sada odgovoriti šta je razlog. Zahtjevu Evropske unije jeste da se što prije formira vlast kako bi Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status i da bi se otvorili predpristupni fondovi EU koju donose novac. Izbori su završeni, ne vidim razlog da se oteže sa uspostavom vlasti.

“Osmorka” je glasala za Čavaru. Zašto i u novoj vlasti imamo ljude sa američke “crne liste” na najvišim funkcijama?

Čavara je bio kandidat HDZ-a, to je njihova odluka i oni moraju snositi odgovornost za njega. Bilo je nezgodno da se podrži (Čavara). Očekujem da će se BiH sada kretati ka euroatlantskim integracijama. Očekujem period smirivanja tenzija.

Da li je Dodik nešto slično obećao Konakoviću?

Nisam bio na sastanku, ali samim tim što je nagoviješteno usvanja budžeta dobar je korak.

Kako riješiti pitanje NATO integracija ako je Dodik protiv?

To su stvari koje su već riješene, imamo odluke Predsjedništva i zakone. Što se tiče uknjižbe vojne imovine, ona je vlasništo države i to ne treba previše dokazivati. Imamo u vezi sa tim i odluke Ustavnog suda.

Može li Dodik da ne provede odluke u vojnoj imovini?

Sumnjam da neće provesti. Moguće da se čovjek mijenja. Nemam konkretan odgovor, ali je vjerovatno i njemu stalo kao i građanima da koristimo EU fondove kako bi se povukla sredstava. Sumnjam da mu nije stalo da dobija neke kredite od Unije.

Da li je “Osmorka” spremna odblokirati projkte koji se tiču RS?

Radi se o tome da je “Osmorka” grupa stranaka koja će se prije svega držati Ustava BiH i međunarodnih dokumenata. Država je ta koja će odlučivati o međudržavnim sporazumim, entitet nisu za to nadležni. Sve što je dobro za građa RS i FBiH dobro je i za državu. Ti projeti jedino mogu bit OK ukolik državne institucije ratifikuju sporazume. Bilo koja druga priča je antiustavna i mi nikada na to nećem pristati.

Sve su glasnije optužbe kako “Osmorka” izdaje Bošnjake i “ide na noge Dodiku i Čoviću”?

Na mene to ne utiče ako mislite na botovske napada SDA. Imate jedan javni diskurs koji ide od određenih pojedinaca iz vrha SDA i to mene stvarno ne dotiče. Nazivate dojučerašnje kolege i prijatelje izdajnicima… Naravno da nas primitivci neće pokolebati u čistim namjerama.

Zar nije opozicija isto za izdaju optuživala SDA?

Vas neki optužuju da ćete vi nešto dati, a oni su sve to uradili u prošlom mandatu. Nije “Osmorka” dala 4. delegata SNSD-u. Imate Zlate ljiljane u “Osmorki”, koji su odbranili Bosnu i Hercegovinu, i oni njih nazivaju izdajnicim, četnicima, neosunećenima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare