Čampara: Smjenu Emira Hadžihafizbegovića traži Ured za borbu protiv korupcije

Vijesti 27. maj. 202210:28 > 12:121 komentar
Podijeli:

"Denis Bećirović i Željko Komšić mogu lagano do Predsjedništva", poručuje Aljoša Čampara (NIP), dok se svakodnevno govori o upitnom finansiranju izbora. Intenzivno se priča i o smjenama na pozicijama direktora kulturnih institucija u Sarajevu, Emira Hadžihafizbegovića i Aleša Kurta. Nakon što izvještaji o radu Kamernog teatra 55, odnosno Sarajevskog ratnog teatra nisu pozitivno ocijenjeni, kantonalni zastupnik Čampara poručuje da je u ovom slučaju riječ o borbi protiv korupcije.

“Za Hadžihafizbegovića je Ured za borbu protiv korupcije napisao dopis da on mora biti smijenjen sa pozicije jer je lažno prijavio da nije član političke stranke. U konkursnoj proceduri su jasno propisani uslovi koje mora zadovoljavati osoba koja će obnašati direktorsku funkciju. U zakonu piše da neko ko je na izvršnim pozicijama u sklopu određene partije ne može obnašati ovakve funkcije”, objašnjava Čampara.

Tvrdi da je spomenuti nalaz Ureda za borbu protiv korupcije stigao na osnovu navodne prijave.

I sam je glasao protiv izvještaja o radu Kamernog teatra.

“Ova zemlja je puna priče o borbi protiv korupcije i stranačkog zapošljavanja. Glasao sam kako sam glasao jer je Ured za borbu protiv korupcije konstatovao, napisao i poslao dopis da dotični ne može obnašati funkciju jer je član Predsjedništva SDA”, podcrtava Čampara.

Podsjetimo, u gostovanju na N1 Hadžihafizbegović je sve ranije navode nazvao lakrdijom, dodavši da ono što su oni napravili u Kamernom teatru u zadnjih pet godina dovelo ih u najboljih pet na Balkanu, ne samo u regiji.

A šta ćemo sa SARTR-om?

S druge strane, Čampara nije dao precizan odgovor o tome kako je glasao u slučaju Sarajevskog ratnog teatra, rekavši da je bio ‘vjerovatno suzdržan’.

Ne zamjera ništa radu ove institucije, dodaje kako ništa ne ukazuje na definitivnu smjenu direktora, kao i to da su vlada i parlamentarna većina čiji je član posvećene radu kulturnih institucija.

Kome smetaju imena Emir Hadžihafizbegović i Aleš Kurt?

Dojave o bombama: Pokušaj destabilizacije BiH

Pored pozicije zastupnika u Skupštini KS, Čambara obnaša i funkciju ministra unutrašnjih poslova FBiH, pa se osvrće i na skorašnje sigurnosne prijetnje – dojave bombi u sarajevskim školama, koje opisuje kao pokušaj destabilizacije prilika u BiH.

“Upitno je da li je ijedna služba na svijetu spremna na adekvatan odgovor na ovakve situacije. To je pokušaj destabilizacije prilika u BiH. Mail je otišao na više od 100 adresa, ja bih bio mnogo više zabrinut da je to upućeno ka jednoj ili dvije škole”, navodi Čampara.

Napominje da se mora dodatno raditi na obrazovanju policijskog kadra, te da se BiH ne može pohvaliti svojim kapacitetom u tom polju.

O izborima: Moguće i bonske ovlasti, a nakon održavanja Bećirović i Komšić u Predsjedništvu BiH

Još jedna u nizu dominantnih tema u posljednjim danima jeste i upitno finansiranje predstojećih općih izbora. Čampara poručuje da će sredstva biti izdvojena na ovaj ili onaj način.

“Mislim da će Schmidt reagovati ukoliko u narednom periodu ne budu izdvojena sredstva za izbore”, stav je Čampare, koji dodaje da su trenutne opstrukcije uzrokovane sviješću vladajućih da više nikada neće uživati toliki broj funkcija.

Okupljanje opozicije oko kandidature Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH smatra novom političkom paradigmom.

Dodaje da, uz Bećirovića, vrlo lako u Predsjedništvo BiH može ponovno ući i Željko Komšić – što je, kako kaže, dobro za koncept BiH koja stremi ka euro-atlantskim integracijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar