Čampara suspendovao službenika Damira Veju jer je špijunirao Nermina Džindića

Vijesti 16. jun 202218:01 0 komentara
N1

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara preventivno je suspendovao direktora Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) Damira Veju.

Preventivna suspenzija je izrečena na osnovu saznanja i do okončanja istrage u postupku koji se vodi zbog postavljanja uređaja za praćenje ispod službenog automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova pozdravlja sve aktivnosti Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije te iskazuje nulti stepen tolerancije prema eventualnim počiniteljima krivičnih djela, a posebno u redovima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Ovo ministarstvo – ne želeći prejudicirati ishod istrage – neće dozvoliti nijednom državnom službeniku, koji je na bilo koji način povezan s izvršenjem krivičnih djela, da nastavi obavljati službene dužnosti u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova”, naveli su iz federalnog MUP-a.

Podsjetili su da je po nalogu ministra Čampare od 2021. godine ovo ministarstvo sprovelo više internih postupaka u odnosu na Veju, a koji se odnose na povrede službenih dužnosti.

Federalni ministar podnio je dvije disciplinske prijave protiv državnog službenika Damira Veje i dostavio sva saznanja Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje te uputio dva zahtjeva Komisiji za utvrđivanje materijalne štete FMUP-a kako bi se izvršila nadoknada štete. Ovo ministarstvo, na čelu s ministrom Aljošom Čamparom, poduzelo je sve mjere i radnje kako bi osiguralo zakonit rad Policijske akademije FMUP-a”, naveli su.

Poručili su da će federalni MUP nastaviti raditi odlučno sa sprovođenjem internih postupaka bez izuzetka bilo kojeg službenika ukoliko postoji sumnja da su na bilo koji način povezani sa radnjama koje povređuju službene dužnosti.

Bilo koji službenik, za kojeg se utvrdi da je povezan s izvršenjem radnji koje predstavljaju krivično djelo, bit će suspendovan”, zaključili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!