Čampara traži od Ustavnog suda da proglasi Dodika nesposobnim za funkciju

Vijesti 08. okt 202119:33 5 komentara
Milorad Dodik
Milorad Dodik (N1)

Federalni ministar unutrašnjih poslova i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Aljoša Čampara zatražio je od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da pokrene proceduru utvrđivanja privremene nesposobnosti Milorada Dodika za vršenje funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

„Vodeći se činjenicom da je članom 8.8. Izbornog zakona BiH određeno da Ustavni sud BiH može odlučiti da je član Predsjedništva BiH privremeno nesposoban za vršenje svoje funkcije pozivam Ustavni sud BiH da u najkraćem roku pokrene proceduru utvrđivanja sposobnosti Milorada Dodika za vršenje dužnosti člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda”, naveo je Čampara.

“Posljednje najave Milorada Dodika, koje imaju sve elemente planiranog i ciljanog udara na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, jasan su pokazatelj da član Predsjedništva BiH djeluje neustavno iako se prilikom preuzimanja funkcije obavezao između ostalog da će savjesno obavljati datu dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine te provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti.

S obzirom na to da Milorad Dodik blokira funkcionisanje institucija sistema, uvodi zemlju u konflikte i podjele te da je postao otvorena prijetnja miru i sigurnosti, ali i međunarodnim odnosima Bosne i Hercegovine, tražim od Ustavnog suda BiH da utvrdi da li je aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda privremeno nesposoban za vršenje funkcije koju obnaša”, dodao je u dopisu.

“Njegove neustavne najave ugrožavaju mir, suživot, političku i ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine te Opći okvirni sporazum za mir, a što Ustavni sud BiH prema mojoj procjeni ne bi smio tolerisati”, zaključio je Čampara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare