Čampara za N1: U MUP-u HNK-a vlada anarhija, huliganske skupine to koriste

Vijesti 27. apr 202110:22 > 10:52 1 komentar
N1

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, u Novom danu na N1 je, komentarišući nerede koji su se desili proteklog vikenda u Mostaru, kazao da nisu to prvi incidenti u tom gradu. Kako je naglasio, u zadnjih godinu dana desilo se 5-6 incidenata koje su pravile organizirane grupe.

“Nije ovo slučajni incident, i ranije smo svjedočili istim i sličnim incidenima. Moram naglasiti da je i policija MUP-a HNK-a u zadanje dvije-tri godine u velikim problemima u smislu da vlada anarhija u Ministarstvu unutrašnjih poslova, jer mi nemamo niti policijskog komosara kao glavnog komandujućeg, nemamo neovisni odbor, nemamo policijski odbor. Dakle, sve one strukture koje bi trebale biti uspostavljene u smislu funkcionalnosti policijskih struktura, jednostavno su izostali zadnje dvije-tri godine”, požalio se Čampara.

Strah od derbija

Dodao je i da je smanjen broj policijskih službenika, te da ne postoji mogućnost činovanja policijskih službenika, tako da to sve govori o jednom haotičnom stanju u samoj upravi.

“I vjerovatno ove huliganske skupine koriste sveukupnu situacije u smislu oslabljene policijske struture. Opravdan je strah građana Mostara. Pozivam one koji čine vlast, prije svega stranke SDA i HDZ u Skupštini HNK u saradnji sa Vladom HNK-a  da formiraju sve te nedostajuće institucije u policijskim strukturama. Pored obrazovanja i zdravstva, jedan od najvažnijih segmenata je segment sigurnosti”, istaknuo je  Čampara.

Da li su neredi bili politički instruirani, upitala ga je voditeljica Novog dana Ivana Crnogorac.

“Moguće je, ne mogu da tvrdim. Nemam dokaze i argumente za to u ovom trenutku. Evidentno je da su ove stvari učestale i da se ponavljaju. Građani Mostara strahuju od narednog vikenda i derbija. Postoje određeni incidenti i u drugim djelovima Federacije, ali bojim se da ne postoje ovakvi učestali i kontinuirani kao u Mostaru. Uvijek se vezuju za određene navijačke skupine. Moramo prevenirati da ne dođe do tragičnih posljedica. Može se desiti da neko od huligana ubije nekog od građana Mostar ili da građani Mostara brane svoje domove i svoje porodice, pored policije koja je zadužena i plaćena da brine o sigurnosti građana Mostara”, rekao je, dodajući da ovo treba uzeti kao ozbiljan incident.

Kako je ranije saopćeno, osobe koje su privedene platit će po 1.000 KM kazne za narušavanje javnog reda i mira.

Drakonske kazne i izmjene zakona

Čampara je rekao da je to pitanje provedbe kaznene politike.

“Slažem se sa gradonačelnikom Mostara što je osudio napade huligana, a vjerovatno je mislio da će razgovarati za upravnim odborom navijača ili klubova. Mislim da sa onim huliganima koji su ovo počinili treba da razgovara policija, odnosno Tužilaštvo”, naveo je.

Dodao je da je u neredima bila i elemenata da se odrede mjere pritvora.

“Zna se kako ide. Prvo ide mjesec dana pritvora. I sasvim bi se drugačije ponašali i preventivno bi djelovali na buduće događaje. Što se tiče kaznene politike, ona je preblaga. U ovakvim slučajeva da on samo plati kaznu, a pitanje je hoće li je ikad platiti”, kazao je.

Rekao je da je uputio u proceduru kao delegat u Domu naroda, zakon o izmjenama i dopunama krivičnog zakona Federacije.

“Član 362 koji se mijenja, gdje se povećava kaznena politika i gdje smo ubacili stav 4, gdje se upravo prepoznaju ove huliganske skupine koje koriste taj proster i koji narušavaju javni red i mir gdje su drakonske kazne za izvršenje ovih krivičnih dijela“, zaključio je Čampara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare