Čanak: Da se Dritan 1995. našao u Srebrenici, premještali bi ga u pet grobnica

Vijesti 17. jul 202210:37 > 10:57 9 komentara
N1

Dok čekamo da vlasti u Srbiji priznaju genocid, u Beogradu sve više murala ratnim zločnicma, rekao je Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, gostujući na Hayat TV.

Čanak za Srebrenicu kaže kako je to opekotina i rana, koja ne može da zaraste, nego da čovjek sa njom mora da živi. Posebno ga je povrijedilo kako kaže, nepoštovanje premijera Crne Gore Dritana Abazovića.

“U Srebrenicu idem da bih sa sobom bio u miru, da ne prihvatim biti na strani onih koji su bili dio toga i koji danas negiraju genocid. Ono što me užasnulo u Srebrenici jeste nepoštovanje premijera Crne Gore, Dritana Abazovića. Imam neraščišćene račune sa njim još od 5. septembra prošle godine, jer je diretkno odgovoran za nasilje koje se dogodilo na Cetinju. Tada su pripadnici sigurnosti zasuli građane Cetinja suzavcima, a on je rekao da je ponosan. Također, Temeljni ugovor, koji tako silno nastoji da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom, znači da se imovina Crnogorske pravoslavne crkve pripisuje na Crkvu Srbije. To bi dalje značilo da se u svim manastirima ili drugim objektima mogu sakrivati ratni zločinci i crnogorske vlasti tu ne mogu da uđu. Zamislite da na prostoru jedne NATO članice možete da držite ruske agente i da ih niko ne dira,” tvrdi Čanak.

Dodaje da je kap koja je prelila čašu Srebrenica.

“U Srebrenici nisu ubijali ljude što su ljudi, nego zato što su muslimani, Bošnjaci. On da se našao tada u Srebrenici, premještali bi ga u pet grobnica. Ko god negira genocid, radi pripremu na tome da se on ponovi. Nevjerovatno mi je da je on u službi najotrovnije politike koju su balkanski prostori vidjeli od Drugog svjetskog rata. Ja sam bio zgrožen i napustio sam skup u tom trenutku”,  naveo je Čanak gostujući na Hayat TV.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare