Čanak: Putin je kao Hitler, mi smo mu samo pokeraški žetoni u partiji sa Zapadom

Vijesti 25. maj 202221:00 > 21:36 8 komentara

Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine bez sumnje je u Pressingu optužio Rusiju da stoji iza cyber napada, odnosno dojava o bombama u Srbiji i regiji uključujući i Bosnu i Hercegovinu, sve s ciljem pravljenja novih žarišta nakon invazije na Ukrajinu.

“Rusija stoji iza dojava o bombama”

Dojave o bombama prvo u Srbiji, a potom u regiji i Bosni i Hercregovini je došla direktno iz Rusije jer ova država, kaže Čanak, putem cyber napada a ne tenkovima, kreće u divljaštvo i stvaranje straha.

Kako mislite da se ne vidi veza kada je čitav region, čitava bivša Jugoslavija osim Slovenije, pošto je ona drugačija priča, sve ostalo je sistem spojenih posuda i ne može da se nešto desi na jednom mjestu, a da to ne da pozitivne ili negativne rezultate, nažalost obično negativne, i u drugim dijelovima regiona. Potpuno je jasno da je ovoga trenutka Rusiji Vladimira V. Putina potrebno da otvori nova žarišta i da napravi nove probleme”, kazao je Čanak.

Također, ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina Čanak je okarakterizirao kao multilateralnog netalentovanog čovjeka čije riječi nemaju težinu.

“Putinova Rusija je ono što je bila Hilterova Nemačka pre 100 godine to je neprijatelj civilizacije”, kategorično je kazao Čanak.

Rusija radi sve s ciljem da se narodi na Balkanu međusobno “zakrve” kako bi se skrenula pažnja sa njihovih aktivnosti zla, objasnio je Čanak, i dodao da Putina ne interesuje Balkan.

“Mi smo žetoni u pokeraškoj partiji sa Zapadom, pustit ću vam Balkan neću ga zapaliti, a vi ćete nam  pustiti Krim i Donbas na miru”, pojasnio je Čanak.

Ko je u vezi s Rusijom?

Hoće li se na našem području desiti scene iz Donjecka i Donbasa, Čanak kaže:

“Mi imamo stratešku poziciju da ne graničimo sa Rusijom  i ne mogu da dotjeraju tenkove to je razlog što smo relativno bezbjedni, ali to ne znači da nemamo dovoljno unutrašnje ruske agenture naročito u severoistočnoj BiH i u nekim dijelovima Srbije do te mjere da oni to te mjere mogu napraviti unutrašnje probleme”, naveo je Čanak.

Čanak nema informaciju da je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske ruski igrač na Balkanu i upozorava da se posebna pažnja mora posvetiti ovoj zemlji. Potom je Čanak imenovao druge političke zvaničnike iz regije koji se mogu dovesti u vezu s Rusijom.

“Aleksandar Vulin, to vam je čist ruski špijun. On je predao stenograme ruskom ambasadoru. Potpuno jasno da je to ispostava FSB-a”, pojasnio je Čanak.

U interesu Rusije je, smatra, da na području BiH, Srbije i Kosova napravi nered kako bi NATO reagovao, a potom sklopio dogovor između NATO-a i Rusije.

Ta velika Rusija se ne može izboriti sa Ukrajinom, kategoričan je Čanak,  i dodaje: “To liči na priču da se Srbija brani u Kninu”.

“Dodikova vila u Beogradu će mu biti samo usputna stanica do Moskve”

Također, Čanak nije propustio priliku da prokomentariše Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a.

“Znam da Milorad Dodik ima vilu u Beogradu, ali to će mu biti samo stanica dok ne dođe Moskve, kada za to dođe vreme”, naveo je Čanak.

S obzirom na to da je Čanak govorio o sjeveroistočnoj BiH pojasnio je da je govorio o RS jer “Dodik i nacionalisti sve vrijeme Vojvodinu iz koje on dolazi dolazi naziva sjevernom srpskom pokrajinom”.

#social-embed_4

Republika Srpska niti je Republika niti Srpska , objasnio je Čanak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare