Čanak za N1: Vučić je iskren, cepanje BiH bi bilo katastrofalno za Srbiju

Vijesti 21. apr. 202121:17 > 22:2727 komentara
Podijeli:

Predsjednik Lige socijaldemokarata Vojvodine Nenad Čanak rekao je večeras u Pressingu da vjeruje Aleksandru Vučiću kada kaže da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine jer bi, kako je istakao gost N1, svako cijepanje BiH bilo katastrofalno i za samu Srbiju. On je, podsjećamo, večeras bio gost emisije zajedno s bivšom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Čanak je istakao da mirni razlaz formula isprobana prije trideset godina – neuspješno.

”Kakav mirni razlaz, to je već probano prije trideset godina i ko god priča o bilo kakvom razlazu, priča o preseljenjima stanovništva, genocidima i izmišljotinama koje će proizvoditi uzajamne dogovore. Velikonacionalisti se odlično razumiju, imaju problem samo oko procenata teritorije i uvijek na toke stradaju multietničke sredine. BiH, Vojvodima, Crna Gora ili Severna Makedonija. Ja mislim da nije poenta određivanja prema tom non-papir dokumentu nego o ideju koja je u njemu sadržana”, ispričao je Čanak.

Vučić iskren kada govori o BiH?

”Mislim da Vučić jeste iskren, jer je vrlo svestan da bi bilo kakav pokušaj cepanja Bosne i Hercegovine se katastrofalno završio po Srbiju. Kada bi krenuo princip etničkih promena granica, to bi značilo da deo Južne Srbije bi bio vrlo upitan. Koketerija sa srpskim nacionalizmom je pristuna, ne zaboravljam iz koje ideologije je Vučić potekao. Srbija također ima niz neuralgičnih tačaka i ako se ostoje etnički koncepti, to će se odbiti o glavu građanima Srbije”, poručio je Čanak.

O Dodikovim najavama…

”Dodik dobija izbore na nacionalističkom fonu i to tako što kad neko kaže jako nacionalističko, on gleda da kaže nešto još nešto nacionalističkije. Njega interesuje novac, vlast i kako da preživi. Njega interesuju pare, samo ono što će ga držati na vlasti i van zatvora”, ocijenio je Čanak.

Da li je postojao dogovor za ”podjelu BiH” početkom devedesetih godina prošlog vijeka?

”Naravno da nije bilo sporazuma Milošević – Tuđman jer onda Hrvatskoj ne bi bila okupirana trećina teritorija. Vukovar ne bi bio sravnjen sa zemljom i ne bismo imali toliko žrtava. nije bilo dogovora, predsjednik Tuđman je dogovorio s Alijom Izebegovićem suradnju s Bosnom i Hercegovinom”, ocijenila je Kosor.

Čanak nije podijelio njeno mišljenje.

”Ja znam samo da u trenucima kada je Vukovar goreo, delegacije Srbije i Hrvatske su pravile mape podele Bosne. To sam dobio kao informaciju od Stipeta Mesića koji je bio prisutan. Ako je on lagao mene, i ja lažem vas”, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar