Čaušević iznio teške optužbe: “10 vrhunskih kriminalaca u Sudu i Tužilaštvu BiH”

Vijesti 27. maj 202111:42 2 komentara
Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora
Faruk Zametica/N1

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, osuđen je na devet godina zatvora jutros. Iznio je niz teških optužbi na račun pojedinih sudija i tužioca, kazavši kako su njega osudili da bi zaštitili prave kriminalce. Pozvao je SAD da se uključi, kazavši kako u Sudu i Tužilaštvu BiH ima "10 vrhunskih kriminalaca".

Kemal Čaušević je medijima rekao kako je sve počelo prije osam godina i dva mjeseca kada je “Ranko Debevec donio nezakonito rješenje u predmetu Kekerović”.

“Ja sam razotkrio predmet i nezakonit povrat u iznosu od preko 20 miliona KM da bi se zaštitili pravi kriminalci. Tada su me optužili. Takav nestručni i nepismeni sudija Ranko Debevec došao je za predsjednika Suda i vršio pritisak. Ako se sjetite izjae Asima Crnalića od prije četiri godine koji je rekao da je Tužilaštvo platilo kriminalca Sedineta Karića da svjedoči protiv mene. Ja sam s međunarodnim tužiocem Halbahom 2005. godine uveo Sedineta Karića ovdje i osuđen je na pet godina. Trebao je vratiti 2,7 miliona KM nelegalno stečene imovine. Ta presuda je bila 27.4.2010. godine. Do 2017. godine nije vratio nijedan fening. Štitili su ga kriminalci Meddžida Kreso i Ranko Debevac”, rekao je Čaušević.

“Ništa ne bi bilo moguće bez dva kriminalca”

Istakao je kako su “morali zaštititi tu presudu i osudili su ga na godinu dana zatvora, ali da su u presudi stavili da je Karić čestiti momak koji je vratio nelegalnu stečenu imovinu, što nije tačno”.

“Sve ovo ne bi bilo moguće da nema dva kriminalca – Olega Čavke i Dubravka Čampare, zaštitnika narkomafije. Dubravku Čampari je 26.8.2013. Sedinet Karić priznao da je utajio 2,9 miliona KM poreza u periodu od 2011. do 2013. godine. To mu Čampara halali i 10 godina zatvora. Popularno je pričati o korupciji da bih se ja osudio”, rekao je Čaušević.

Kazao je kako Karić nikada nije rekao da mu je on davao novac do 2017. godine kada se “sjetio, odnosno izmislio”.

Naglasio je kako on radi 27 godina, a da prema Sudu za taj period nije zaradio niti feninga. Dodaje da je u tom periodu zaradio 1,8 miliona KM te da nijednu nekretninu nije kupio na nezakonit način.

“Ja nisam žrtva političke odmazde. Ja sam žrtva nesposobnog kriminalca Ranka Debevca. U predmetu Pandora apsolutno nisam ništa slagao kako je to Čampara rekao. Ima tu i političara. Čampara je sakrio dokuemnte o političarima kako bi dobio dar – zemljište od HDZ-a da gradi vilu na Ivanici i dobio dar da Tegeltija bude predsjednik VSTV-a. Biljana Čuković je sa 50 godina došla u Sud. Do tada je radila na Sokocu brakorazvodne parnice. Ne razumije se u krivični zakon”, rekao je.

“Moj život je pri kraju”

“Moj život je pri kraju. Vjerujte mi ili nemojte, ja sam moralna veritkla za Debevca, Biljanu Čuković, Izu Tantića, Amelu Huskić, Meddžidu Kreso, Dubravka Čamparu, Olega Čavku. Kunem se bogom. Ne znam šta će biti sa mnom. Možda neću biti živ. Usmjerite pažnju, to su pravi kriminalci”, kazao je Čaušević.

Naveo je kako je od UIO BiH zaradio 700.000 KM, Bor banke 200.000 KM, Ministarstva finansija 120.000 KM, Poštanske banke 25.000 KM, Investiocone bake 10.000 KM i od iznajmljivanja 50.000 KM. Tvrdi kako vještak Tužilaštva BiH “nije pogledao dokumentaciju već da je samo prepisao nalaze od referenta iz SIPa-e”. Kazao je da nije ukrao ništa, a i da jeste da tim novcem ne bi kupovao.

“Možda nisam pametan, ali nisam glup. Ovo je odmazda pravosuđa. Meddžida Kreso je štitila sedam godina Sedineta Karića da ne vrati 2,7 miliona KM. Ranko Debevac ni Biljana Čuković ne bi mogli biti ni pripravnici kod mene u UIO. Njihove moralne sposobnosti su vrlo upitne. Sedinet je pred Jahićem rekao da je išao u sarajevo i dao novac Biljani Čukovac, a pred Mujom Spahićem, prvim saradnikom Čampare, da je dao 350.000 KM Dubravku Čampari da ga ne procesuira”, kazao je.

“Kažu da sam ukrao stan u kojem sam se rodio”

“Sjećate se procesa protiv Dragana Čovića i Edhema Bičakčića. Jedan od tih kojima je riješenp stmabeno pitanje 1999. godine sam i ja. Kažu da sam taj stan ukrao 2008. Stan u kojem sam rođen 8.2.1966. kažu da sam ukrao. Sud ima 50 ljudi, a 45-46 čestitih. Tužilaštvo BiH isto. Ovo ostalo su nepismeni. Ranko Debevec je kriminalac. Ovo nema nikakve veze s politikom. U Gradišci nisu nikada carinili. Anes je svjedočio da sam ga maltretirao i nisam favorizovao jer kada je došao u kancelariju kod mene s advokatom rečeno mi je da žigove iz Srbije ne primjenjujem. Nikada nije bilo priče o novcu. Karić je jedino korektno rekao da me s njim upoznao Hajro Lagumdćžija poslije 7.2.2008. Imali smo dva susreta koja je Lgumdžija organizovao. Imaju 16.000 stranica mojih prisluškivanih razgovora i poruka. Nis našli ništa. Ovo je odmazda nesposobnih sudija i tužilaca. Nudio sam da idem na poligraf više puta. Na sve sam spreman”, rekao je Čaušrvić.

Pozvao je predstavnika SAD-a da im preda svu dokuemntaciju o kriminalu u pravosuđu naglašavajući da ne traži ništa za sebe.

“Gospodine Nelson, imaze ovdje 10 vrhunskih kriminalaca”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare