Prvi korak: Čavara predložio imena za sudije Ustavnog suda FBiH

Vijesti 24. aug 202213:27 7 komentara
F.Z./N1

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara donio je danas odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH: Ajša Softić, Mirko Miličević, Branimir Orašanin i Dubravko Čampara. Procedura imenovanja biće završena nakon što je potvrde dopredsjednici FBiH i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Čavara je poručio kako očekuje podršku Doma naroda u imenovanju ovih sudija.

Istakao je kako su nedopustivi napada na institucije Predsjednika FBiH koji su se, kako kaže, dešavali u posljednjem periodu, a koji su dolazili i od potpredsjednika.  Kazao je kako je pozvao na razgovore kandidate iz dopisa iz 2019. godine od predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i 2021. predsjednika Halila Lagumdžije. Na listama je bilo ukupno 32 kandidata, ali 25 različitih osoba jer su se neke prijavljivale dva puta.

“Žalosti me da je nakon poziva u moj ured nastala hajka koju ne mogu da razumijem. Dopredsjednici su naveli da je to neustavno ne navodeći koji dio. Nedopustivo je i neprihvatljivo napadati instituciju Predsjednika FBiH i rušiti institucije ove države. Presretan sam da sam upoznao 19 osoba s kojima sam direktno razgovarao. Volio bih da ih mogu sve imenovati jer su to divne osobe”, rekao je Čavara.

Ponovo je iznio hronologiju problema imenovanja sudija te govorio o postojanju političkog utjecaja na ovu instituciju što je, rekao je nedopustivo.

Govorio je i o optužbama da blokira imenovanje  sudija, ali i druge procese.

“Stalno se pokušava nametnuti da predsjednika FBiH nešto blokira, Ja da sam htio blokirati, iskoristio bih ustavnu obavezu da raspustim Parlament FBiH u januaru, nisam o uradio jer nisam htio zaustaviti procese u FBiH”, rekao je Čavara.

Schmidt pisao Čavari i drugima, traži hitno imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare