Čavara: Pismo Schmidta doživljavam kao potporu da se riješi problem

Vijesti 11. aug 202214:36 > 16:04 8 komentara
Marinko Čavara
Marinko Čavara (N1)

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara obratio se povodom zahtjeva visokog predstavnika Christiana Schmidta da konačno imenuje sudije Ustavnog suda FBiH i članove Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Čavara je istakao kako vjeruje da će problem biti rješen uz pomoć međunarodne zajednice.

Čavara je potvrdio da je dobio pismo koje je adresirano na njega i potpredsjednike FBiH od visokog predstavnika u kojem se traži da imenuju dusije Ustavnog suda.

“Poznato vam je da od 2018, nema dogovora u FBiH oko ključnih pitanja i to je razlog zbog neimenovanja. Nažalost nakon izbora 2018. nije dogovorena čvrsta parlamentarna većina i onda kada nemate većinu imate problem. Ovo pismo doživljavamo kao potporu visokog predstavnika da riješimo probleme. Konsultovaćemo se i vidjeti kakvu potporu možemo očekivati. Reći ću svoj stav Schmidtu o kakvim se problemima radi. Ovima van BiH je teško razumjeti ove probleme. Bombardirani su informacijama i dezinformacijama, i taj šum koji se stvorio je prepreka da se razumijemo. Zemlje kvinte će nam dati potporu da riješimo krizu. Imamo zaoštrenu retoriku i prebrojavanja,a to jasno pokazuje obmanu i da neko ne želi da se riješi kriza u FBiH. Očigledno je da se ne želi uvažavati postojeći dogovori i prava konstitutivnih naroda u BiH. Bilo bi najkorektnije od visokog predstavnika da poništi sve odluke prethodnih visokih predstavnika. Zasigurno moramo raditi na stabilizaciji odnosa i dogovarati se kao što predsjednik Čović kaže da se ne možemo umoriti od dogovora. Kao pripadnika HDZ-a vjerujem da BiH ima budućnost i ovo može biti divna zemlja ako bi se više poštivali oni malobrojniji”, kaže Čavara.

“Ne može se postaviti pitanje da ja mogu biti odgovoran za opće stanje u Federaciji. Svi problemi u Federaciji su zbog nepostojanja političkog dogovora, tako i imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH. Tako da ja ne vidim svoju odgovornost”, zaključio je Čavara.

Kazao je da ga čudi kako je State Department sebi dozvolio da se bavi nekim predsjednikom FBiH kada se u svijetu dešavaju geopolitička previranja, referirajući se na činjenicu da se nalazi pod američkim sankcijama. Dodao je da se on samo drži zakona i ustava i da nepostojanje dogovora blokira rad FBiH.

“Ovo stanje nije dobro i to se moglo vidjeti na prosvjedima ispred OHR-a gdje smo čuli govor mržnje i netrpeljivosti samo da Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike u Domu naroda i Predsjedništvu BiH. Svi visoki predstavnici su do sada donosili odluke koje nisu dobre za Hrvate i zato sam rekao da treba sve poništiti”, rekao je Čavara.

Za kraj je rekao da duboko vjeruje kako će predstavnici međunarodne zajednici pomoći da se nađu rješenja kako bi se ključna pitanja u FBiH riješila na zadovoljstvo svih strana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare