Čavara: SAD se stavile na istu stranu s nalogodavcima za moje ubistvo

Vijesti 07. jun 202217:17 > 17:22 2 komentara
N1

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara oglasio se izjavom za javnost nakon što mu je State Department uveo sankcije zbog, kako je navedeno, blokiranja vlasti u FBiH. Čarava je iznio ozbiljne optužbe na račun američke administracije.

Istakao je kako je za sankcije “zbog blokade FBiH i neimenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH” saznao iz medija te “potpuno odbacio sve navedene optužbe kao neistinite i tendenciozne”.

U svom političkom djelovanju, u potpunosti radim na provođenju Ustava, zakona i Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma i svih drugih sporazuma koji se odnose na Federaciju BiH i BiH, te sam zbog toga iznenađen ovim izrečenim sankcijama. S druge strane, iznenađen sam da State Department nema važnija posla u vrijeme dok se uspostavlja novi svjetski poredak od političke ocjene mog rada i kazne za nešto što nisam mogao uraditi. Nemogućnost uspostave nove izvršne vlasti nakon izbora 2018. godine ima iste razloge kao i neimenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, a to je nepostojanje političkog dogovora u Federaciji BiH za što ja ne mogu biti odgovoran, a pogotovo ne prema onima koji su uzeli sebi za pravo da izreknu sankcije Predsjedniku Federacije BiH bez navođenja po kojoj odredbi međunarodnog prava”,  naveo je Čavara.

Schmidtov izvještaj u UN-u  je okarakterisao tendecioznim i neistinim.

“Svjestan sam da je pravo na strani jačeg bez obzira koliko to bilo protiv svih normi prava čovječanstva, pojedinca i suvereniteta država. Podsjećam da sam zbog istog problema 2017. godine trebao biti ubijen u planiranoj prometnoj nesreći te mi je iznenađenje veće da se State Department stavio na istu stranu s nalogodavcima za moje ubojstvo.  Očito je da je dezinformacija u SAD-u stigla uz pomoć izlobiranih – kupljenih informatora. Zbog velikog broja upita po pitanju imovine u SAD-, informiram javnost da izvan Busovače nemam nikakve imovine. U svom radu ću i dalje, sukladno Ustavu F BiH i BiH, djelovati za uspostavu bolje i pravednije BiH za sva tri konstitutivna naroda i svakog njenog žitelja bez obzira na one koji su protiv toga iz bilo kojih razloga i bez obzira koliko moćni bili“, naveo je Čavara.

Zbog čega su SAD uvele sankcije Čavari i Šeraniću

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare