Čečeni odgovaraju na Vučićeve tvrdnje: Ovo je provokacija Srbije

Vijesti 22. aug 202222:19 0 komentara
Aleksandar Vučić (TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Opozicione čečenske javne ličnosti Ahmed Zakajev i Džambulat Sulejmanov negirali su umješanost u akcije na Kosovu određene "grupe Čečena i Čerkeza".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. augusta u Beogradu da Srbija ima saznanja da je pred eskalaciju odnosa između Srbije i Kosova 31. jula na Kosovu boravila grupa Čečena i Čerkeza, koji su protivnici režima čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

„Registrovan je boravak grupe u kojoj su bili Ahmed Ruslanovič Bahajev, Idriz Arzasanov, H.A. i M.A, lica povezanih sa Džabulatom Sulejmanovim i Ahmedom Zakajevim, poznatim protivnicima Ramzana Kadirova“, naveo je Vučić.

Premijer nepriznate Ičkerije u egzilu Ahmed Zakajev rekao je za servis Sjevernog Kavkaza da „ne zna o čemu se radi“. Isto je izjavio i Džambulat Sulejmanov, šef čečenskog komiteta Državne fondacije Tolam sa sedištem u Evropi, prenosi RSE.

„Mislim da je ovo provokacija Srbije, saveznika Rusije”, sugerisao je on.

Sagovornici servisa Sjevernog Kavkaza u čečenskoj dijaspori izjavili su da ne poznaju osobe koje je predsjednik Srbije pomenuo u svojoj izjavi. Predsjednik Srbije je rekao da su se ta lica 3. avgusta u Zubinom Potoku, na sjeveru Kosova, sastala sa turskim državljaninom D.I.H. On je naveo da je njihov zadatak bio da osmotre situaciju na sjeveru Kosova i da regrutuju potencijalne vojnike za borbe u Ukrajini. Nije precizirao da li ta grupa ima veze sa posljednjom eskalacijom odnosa između Srbije i Kosova 31. jula.

„Oni su iskazivali interesovanje za spremnost Srba za suprostavljanje vlastima u Prištini, kako i na koji način mogu da dostave drugim stranim obavještajnim službama podatke kako bi se oružane grupe Srba na sjeveru Kosova neutralisale“, izjavio je Vučić.

Kako je objasnio, oni su za kretanje na Kosovu koristili automobil sa registarskim oznakama Novog Pazara.

RSE je poslao upit Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova o tome da li imaju informacije o njihovom navodnom ulasku, ali odgovor nije stigao.

Šef kabineta predsednice Kosova Bljerim Velja nazvao je neistinitim tvrdnje Vučića da su čečenske i čerkeske snage spremale zavjeru da ubiju kosovske Srbe.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!