“Čekaj me” pobjednik AJB DOC-a

Kultura 14. sep 202121:22
Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans
Izvor: Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (Anadolija)

U Memorijalnom centru Kovači u Sarajevu večeras je održana svečana ceremonija zatvaranja 4. izdanja Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) kao i dodjele nagrada.

Internacionalni stručni žiri kojeg čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari odabrali su najbolji film takmičarske selekcije festivala i glavnu nagradu AJB DOC-a dodijelili filmu ”Čekaj me” Damira Markovine.

Nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans dobio je film “Iskovane u vatri” indijskog dvojca Rintua Thomasa i Sushmita Ghosha. Specijalno priznanje žirija dodijeljeno je filmu ”Braća” autora Francesca Montagnera.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić izjavio je da je ovogodišnji AJB DOC protekao veoma dobro i da je bio vrlo posjećen.

“Ocjene su da je festival bio uspješan. Prvo što smo ponovo ušli u neku normalu jer je festival prošle godine bio online. Imamo dobru posjećenost. Mislim da su bili dobri filmovi. Ono što bih posebno najavio je sljedeći, peti festival AJB DOC“, kazao je Đođić.

Direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo istakao je da je zadovoljan kako je protekao ovogodišnji festival.

“Nadam se da je i publika bila zadovoljna ovih pet dana. Ove godine smo se vratili u kina i to je sjajno. Sale su bile pune u okviru mjera. Uz sve to dolazili su nam autori iz desetak zemalja širom svijeta, gosti iz Evrope i s Bliskog istoka. Svi su bili zadovoljni“, istakao je Fočo.

Nakon ceremonije je upriličena projekcija “Slike iz života bosanskohercegovačkog filma” reditelja Mustafe Mustafića.

Od oko 300 prijavljenih filmova, u programu AJB DOC Film Festivala, čiji je Anadolu Agency (AA) globalni komunikacijski partner, ove godine su prikazana 23 filma u četiri selekcije (Takmičarski program, Last Minute Cinema, Smart Doc i AJB Prikazuje), među kojima osam regionalnih, pet bh. premijera i šest svjetskih, te tri specijalne projekcije.

U takmičarskom programu je prikazano 11 dokumentarnih filmskih ostvarenja. Svi filmovi su prikazani u sarajevskom kinu Cineplexx.

Ono što je značajno za četvrto izdanje AJB DOC-a jeste da se festival vratio u kino sale, nakon što je prošli zbog pandemije koronavirusa održan u online formi. Istovremeno, program je bio dostupan i putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj web stranici ajbdoc.ba, putem koje su se svi filmovi mogli pogledati besplatno i bez registracije.

Ovogodišnji Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans održan je od 10. do 14. septembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar