Čekajući donacije vakcina…

Vijesti 03. maj 202118:51 > 19:08 1 komentar

Još čekamo početak masovnije vakcinacije u BiH. Do sada su stizale uglavnom donacije, koje u drugim zemljama odmah budu iskorištene, dok se u BiH danima čeka da i te veoma male količine budu stavljene u upotrebu.

Sutra se očekuje prva isporuka vakcina najavljenih sredinom prošlog mjeseca iz EU. Donijet će ih evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi. Kako je ranije najavljeno BiH bi trebala od EU ukupno dobiti 214.000.

Čekamo nove donacije

I dok čekamo nove donacije, u Federaciji Bosne i Hercegovine, dosadašnji pokušaji nabavke vakcina nisu urodili plodom.

Više od 650 hiljada, Pfizer vakcina, u narednom periodu, biće isporučeno zemljama Zapadnog Balkana. U vrijednosti od 70 miliona eura. Prva stanica visokog evropskog zvaničnika, Olivera Varhelyia, je Beograd, a već sutra u Sarajevu bit će s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Zoranom Tegletijom.

S Varhelyiem stiže i prvi dio vakcina.

“Isporuke će biti redovne i na sedmičnom nivou, počevši od sutra do augusta. Za Zapadni Balkan je predviđeno više od 650.000 vakcina, a Bosna i Hercegovina će dobiti 213.822 kao pomoć za zdravstvene radnike i ranjive kategorije”, saopćeno je iz Evropske komisije.

“Ovo je bio veliki izazov, kako da pomognemo našim partnerima i ovo je zato što brinemo za naše partnere, za regiju, otpornost i radnike na prvoj liniji fronta”, poručio je Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje EU, 20. aprila.

Ključna sedmica za COVAX

Nakon isporuke od blizu 50.000 Astrazeneca i Pfizer vakcina, koje su putem COVAXa stigle u martu, nadležni svakodnevno očekuju ostatak. Jer naručeno je oko milion i dvjesto hiljada vakcina. No, COVAX obećane rokove konstantno probija. Posljednje informacije koje je iznijela ministrica civilnih poslova, Ankica Gudeljević, prilikom prijema donacije, od 50.000 kineskih vakcina, jeste da će ova sedmica biti ključna kada je riječ o COVAX isporukama.

“S tim da neće doći sve istog dana, prva nam je isporuka već u utorak, i ostale isporuke će biti u terminima, 7., 9., do 15. e sada točno je uvijek teško reći unaprijed jer ovisi sve o organizaciji transporta kada će moći doći u BiH”, rekla je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH 29. aprila.

Kontinuitet od ključne važnosti

Kontinuitet je od ključne važnosti. Jer u pojedinim dijelovima BiH imunizacija je, zbog nedostatka vakcina, privremeno obustavljena.

I dalje su u fokusu stariji, no, primjera radi u Kantonu Sarajevo, dobna granica će se pomjerati. Na red, u pojedinim sredinama, mogli bi doći i policijski službenici.

Republika Srpska je krajem aprila dobila još jedan kontinget od 25.000 Sputnjik V vakcine, a narednih dana na raspolaganju će im biti i 80.000 Sinopharm kineskih vakcina.

“Očekujem da bismo evo sa određenom količinom kineskih vakcina svakako i ovih ruskih imali već negdje s početkom maja nešto više od 100.000 vakcina, kada govorim i za prve i druge doze, svakako”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravstva RS 25. aprila.

RS se nije pouzdala u COVAX

Jer Republika Srpska se, za razliku od Federacije, nije pouzdala u COVAX. U nabavke posredstvom veleprometnika krenuli su dosta ranije. Vlada Federacije, do danas, je u tom procesu neuspješna.

Od vjere u COVAX do izjava premijera Novalića “da smo se htjeli igrati države, nabavili bismo vakcine”, potom najavljenih ali na koncu neuspjelih pregovora s brojnim kompanijama, došlo se do toga da Vlada direktno počinje razgovore s ambasadama, proizvođačima.

No, rezultata nema. Samo nova obećanja.

U BiH proces traje duže

“Još uvijek Sputnjik odnosno Rusi ne žele pregovarati s kantonima, nekako smo preko ambasada objasnili da mi nismo država ali jesmo državni entitet i tako su nas i uvažili. I sad se radi aktivnost ali project manager je Kanton Sarajevo, mi pokrivamo samo papirima, akreditivima, novcem i to je 500.000 i to je izgledan izvor, znači radi se o predugovornim radnjama”, riječi su Fadila Novalića, premijera FBiH, koje je rekao od 29. aprila.

No, ministrica Gudeljević kaže, sve da i entiteti, prije svega Federacije, sada i potpišu ugovor o nabavci, niko ne može garantovati kada će do isporuka tih vakcina i doći.

U Bosni i Hercegovini znatno je komplikovaniji i sistem provjera vakcina. Dok se samo par dana po isporukama vakcina, u zemljama regije kreće u imunizaciju, ovdje i taj proces duže traje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare