Čekajući odluku PIC-a: Kasno je za drastične promjene, ali ipak nije nemoguće

Vijesti 01. sep 202221:21 0 komentara

Dok se čeka odluka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) koja bi mogla značiti podršku visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidtu za nametanje izmjena Izbornog zakona, već su aktuelni pozivi na nove proteste. Dogovor među domaćim političkim akterima je izostao, a ni konsultacije političara kod Schmidta, nisu urodile plodom. Sutra počinje predizborna kampanja u BiH i prema mišljenju mnogih već je kasno za bilo kakve drastične promjene. No, nije nemoguće.

Jedna od apelantica prema Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, Azra Zornić, ponovo je na svom Twitter nalogu pozvala građane na proteste ispred zgrade OHR-a 7. septembra s porukom “ili izađite ili šutite zauvijek”. Razlog je bojazan da bi Schmidt mogao nametnuti rješenja koja od ranije zahtijeva hrvatska stranka. Upravo ga na to i danas poziva lider HNS-a, Dragan Čović.

“Podlijeganje uličnim pritiscima i prijetnji nasiljem do kraja bi narušilo vjerodostojnost institucije Visokog predstavnika. Opći je dojam da su najvažniji predstavnici međunarodne zajednice prepoznali kako sustavna diskriminacija hrvatskoga naroda ne može donijeti ničega dobrog našoj domovini Bosni i Hercegovini”, naveo je Čović.

“Očekujemo da visoki predstavnik bude odgovoran i pošten budući da je to već najavio da u ovom tjednu kako je već rečeno dovrši proces nametanja odluka na Izborni zakon i Ustav Federacije BiH na način da ovu zemlju učini zemljom ravnopravnih naroda i njenih građana”, istakao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

Nakon jučerašnjih konsultacija s pravnim timom OHR-a, predstavnici Demokratske fronte ostali su razočarani te istakli kako su spremni na proteste, ukoliko visoki predstavnik podlegne nedemokratskim rješenjima koja će BiH udaljiti od građanskog uređenja kakvo ima većina evropskih zemalja. Dok u SDA ipak smatraju da će visoki predstavnik ostaviti dodatni prostor da se pitanje izborne reforma rješava nakon izbora.

“Ja sam uvjerena da visoki predstavnik kao čovjek koji dolazi iz jedne demokratske zemlje neće donijeti rješenja koja su protivna demokratskim standardima, ovo što je nametnuo kada je u pitanju integritet izbornog procesa je veoma dobro. I ovo prethodno kad je zaustavio primjenu zakona o Agenciji za lijekove je nešto što je u interesu BiH. Njegovi prezhodni potezi ali i svih ranijih VP su išli u pravcu zaštite i suvereniteta i očuvanja države”, kazala je Alma Čolo, zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH).

Iz Stranke za BiH uputili su Evropskom sudu pravde tužbu protiv Hrvatske i visokog predstavnika, optužujući ga da djeluje kao hrvatski agent najavljujući promjenu ustavnog poretka kroz izmjene Izbornog zakona.

Brojni domaći ali i strani mediji već neko vrijeme pišu kako Schmidt ima podršku Velike Britanije i Amerike da nametne rješenja koja se tiču implementacije izbornih rezultata u kontekstu popune Doma naroda FBiH, te izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije, no da nema, njemu važnu, podršku Njemačke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!