Čekajući vakcine…

Vijesti 08. feb 202119:45 1 komentar

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini na koronavirus testirano je 1.497 uzorka, a kao pozitivno potvrđeno je 157 nalaza, od čega 80 u FBiH, 75 u RS-u i dva u Brčko distriktu. Preminulo je 13 osoba. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH potvrdila je danas da su se stekli uvjeti za imunizaciju Sputnik V vakcinama u Republici Srpskoj, no da li će ona krenuti već sutra - iz Instituta za javno zudravstvo još uvijek nema potvrde.

Dvije hiljade doza Sputnik V vakcine namijenjenih zdravstvenim radnicima u Republici Srpskoj dobile su zeleno svijetlo državne agencije.

“Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine izvršila je provjeru kvaliteta vakcine Gam-COVID-Vac i utvrdila da ispitani uzorak navedene vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara. Time su se stekli uslovi da se pokrene proces imunizacije stanovništva vakcinom Gam-COVID-Vac”, naveli su iz Agencije.

U Federaciji BiH se putem Covaxa očekuje isporuka 23.400 Pfizer BioNTech vakcina polovinom februara. U oba entiteta spreman je materijal poput šprica i i igala, a sa novim vakcinama će se nabavljati sukcesivno. Vakcine svi čekaju – mjere ostaju nepromijenjene.

“Zadovoljni smo s malim brojevima. Danas smo imali 54 novopotvrđena slučaja COVID infekcije. Međutim to je 138 incidenca na 100.000 stanovnika. Naravno, epidemiološke mjere moramo provoditi u onom segmentu u kojem je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio što znači da još uvijek nemamo prostora za popuštanje mjera jer dosadašnji brojevi nam govore da smo poštovali mjere, te da se trebamo nastaviti pridržavati istih”, kazala je Aida Pitić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

I izvještaja na nivou kantona Sarajevo prethodne sedmice primjećuje se rast broja zaraženih u odnosu na januar, a istovremeno se evidentira pad broja zaraženih u drugim kantonima, što ukazuje na opuštanje građana u kantonu u kojem su se najviše i poštovale sve vrijeme epidemije. Nakon brojnih reakcija roditelja osnovaca na uputu Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo da djeca moraju maske nositi i dok sjede u školskim klupama, dobre vijesti su da će se ona ipak mijenjati u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

“Djeca od šest do deset godina u školskim klupama ne bi trebala nositi maske. U narednih dan – dva gledat ćemo da ovo pojasnimo i da otklonimo taj problem koji se pojavio”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

U Sarajevu u perspektivi najavljuju i veću brigu za postcovid bolesnike ili osobe sa tegobama nakon preležanog Covida. U Općoj bolnici je formiran postcovid odjel.

“Mi smo ustanovili da je ogroman broj tih komplikacija i da to zaista utiče na smrtnost u postcovid periodima, i nadamo se da ćemo na ovaj način smanjiti smrtnost postcovid bolesti. Ovaj postcovid period traje oko šest mjeseci a mi smo preuzeli brigu za postcovid bolesnike unutar tri mjeseca za koje se nadam da ćemo omogućiti pacijentima sve moguće kontrole”, rekao je infektolog Ednan Drljević.

Postcovid oboljenja i tegoba sve više, epidemiološke mjere ostaju iste, a strpljenja građana sve manje. Ipak, bez obzira na najavu početka imunizacije u našoj zemlji još dugo neće doći do kolektivnog imuniteta protiv koronavirusa, zbog čega za nas još uvijek nema opuštanja

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare