Čekanje sankcija: Analitičari tvrde da su brojne firme pod Dodikovom kontrolom

Vijesti 19. jan 202218:59 3 komentara

Finansijski udar zbog podrške politici Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine osjetit će, po svemu sudeći, brojne firme i kompanije. I dalje se očekuje najavljeno proširenje američkih sankcija. Brojne firme su pod, kažu analitičari, Dodikovom kontrolom.

Sve su češće špekulacije o tome koje će firme i kompanije na američkoj listi biti označene povezanim sa Miloradom Dodikom. Dodikova mreža, kažu iz opozicije, itekako je velika – proteže se čak od sektora poljoprivrede do marketinga, ugostiteljstva.

”Jedna od njih je i kompanija Prointer koja par godina nakon osnivanja ima promet od 50 miliona KM sa javnim ustanovama. Dodik je priznao da mu je sin u toj kompaniji savjetnik ili konsultant. Jasno je da je napravljena klijentilistička mreža privilegovanih firmi bliskih vlastima koje na tenderima dobijaju ogroman novac i isisavaju budžet i javna preduzeća RS’‘, tvrdi Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Osim ove kompanije sa Dodikovim sinom dovode se u vezu i druge firme.

“Njegov sin je suvlasnik firme Eco Fruit, to je ona firma koja je dobila tri miliona kredita, ta firma je prijavila da je u 2020. godini imala dobiti od skoro pola miliona KM, tačnije 497.000 KM”, pojasnila nam je Jasna Fetahović, novinarka CIN-a.

Spisak firmi koje su na američkoj listi, a koji se pojavio u javnosti obuhvata robne kuće, apoteke, medije, građevinska preduzeća. Iz Američke ambasade nisu potvrdili postojanje takve liste.

”Nemamo informaciju o listi na koju se referirate. Sjedinjene Američke Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije kada su ugroženi sigurnost i stabilnost BiH”, naveli su za N1 iz ambasade SAD-a u BiH.

Nakon obznanjenih sankcija Dodiku vidjeli smo proslavu. No, to pokazuje nešto drugo, smatraju analitičari. Sankcije i američko prisustvo u jadranskom moru jasna poruka.

”Pokazuje sada Dodik znakove panike jer sankcije rade. Radit će još više kada njegovi saradnici, trabanti dobiju ostatak sankcija, a to će se vjerovatno dogoditi. A vojni nosač aviona uz morsku granicu BiH i Hrvatske je tu da se pokažu vojni mišići”, smatra Erol Avdović, novinar.

Iz SNSD-a smatraju da sankcije neće donijeti ništa. S druge strane, opozicioni političari ocjenjuju da je Dodik kapitulirao.

”Imali smo ovdje i situaciju da je još gorih pritisaka bilo poput smjenjivanja ljudi, sankcija i ko god to dobronamjerno analizira zaključit će da to ničemu nije dobrom donijelo. Ni pomirenju ni ičemu. Naprotiv”, dodala je Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba SNSD-a u PS BiH.

”Vidite kako je Dodik poklekao. Nema više najava da će osnivati vojsku RS, ukinuti OS, nema najava da će osnovati graničnu policiju, carine RS i ostale ustanove da će, kako je rekao, vraćati ingerencije”, istakao je Vukanović.

Sankcije razmatra i Velika Britanija. Tokom sjednice parlamenta rečeno je da je entitet RS na Londonskoj berzi prošle godine dobio 300 miliona eura, a taj novac se koristi, kažu, za otplatu dugova i kupovinu oružja. I to će ova država preispitati. Osim u drugim zemljama pozivi na nove sankcije sve glasniji i unutar BiH. SDP poručuje Turskoj da uvede sankcije Dodiku.

”To je idealna prilika da Turska i djelom potvrdi deklarativnu podršku BiH. Sankcijama prema rušiteljima Bosne i Hercegovine i onima koji ih podržavaju, umjesto davanjem vjetra u leđa rastakanju Bosne i Hercegovine svođenjem rješenja krize na dogovor plemenskih vođa, pokazuje se koliki je ko prijatelj našoj zemlji i njenim građanima”, naglasili su iz SDP-a.

Nakon svih najava novih političkih poteza Dodik sada, kažu analitičari, smiruje situaciju. Sankcije i finansijski udar koji se očekuje, ocjenjuju, daje rezultat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare