Čelić – sinonim za kvalitetne jagode

Vijesti 14. maj 202219:51 > 20:10 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL, Ilustracija

Nakon 12 godina, u Čelić se vraća manifestacija Dani jagodastog voća koja je prvi put održana 1980. godine. Ove godine 20. i 21. maja bit će prezentiran raznolik sadržaj, a sve u cilju promocije jagode, koja je odavno brend za Čelić. Posjetili smo proizvođače i vidjeli kako ide berba domaće i svježe jagode.

Oko 18 godina Šećo Bešić proizvodi jagode. Trenutno ima tri i po dunuma ovog voća pod najlonom te dunum i po na otvorenom.

“Posla ima. Kad kreneše od sadnje. U julu mjesecu, kada su najveće vrućine, moraš imati vodu. Dovlačiti je. Ko ima bunareve, moraš non stop navodnjavati. Ako nemaš vode, džaba je , sve se osuši pa moraš ponovo rasadu proizvoditi i saditi.” kaže Šećo Bešić .

U Čeliću se proizvodi desetak sorti jagoda, među kojima su Aprica, Alba, Roxana, ali proizvođači najviše uzgajaju Clery.

Ova opština ima prijavljenih oko 480 proizvođača koji su zasadili 70 hektara jagode, a 80 % je pod plastenicima. Najmanje 50 % stanovništva uzgaja jagode i živi od toga.

Prošle godine značaj dio ovog voća izvezen je za zemlje EU te Rusiju. Proizvođači kažu da ove godine ostaju na domaćem tržištu. Oni prodaju nakupcima koji dalje preprodaju po najmanje duplim cijenama.

Rad u plastenicima nije lak zbog velikih vrućina. Ovaj plastenik može dati oko 1.000 kg jagode. Kako proizvođači tvrde, njihov kvalitet nije upitan, a po svemu sudeći, ni kvanitet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!