Čengić: Schmidt je nedorečen, nije deblokirao imenovanje buduće Vlade FBiH

Vijesti 06. dec 202209:18 1 komentar

Irfan Čengić (SDP) koji je izabran za delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH bio je gost N1. Govorio je o nedorečenosti odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, formiranju Vlade Federacije BiH i o odluci CIK-a o glasačkom lisitiću poslanika Narodne skupštine Republike Srpske koji su birali delegate za Dom naroda državnog parlamenta.

Istakao je kako će kao delegat u Domu naroda FBiH nastaviti raditi u interesu građana i da će fokus djelovanja biti reforme neophodne da BiH dobije kandidatski status za pristupanje EU, da se otvore ekonomska pitanja, da se povećaju minimalne plaće.

Kazao je da ukoliko “osmorka” bude imala većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH, uz već postojeću većinu u klubovima Hrvata i Srba, imaćemo formiranu vlast do Nove godine. Dodao je i da visoki predstavnik Christian Schmidt nije svojim odlukama izmjena Izbornog zakona riješio pitanje formiranja Vlade FBiH.

Schmidt je deblokirao imenovanje predsjednika i potpredsjednika FBiH, ali ne i formiranje buduće Vlade FBiH. Vrlo je važno ko će biti predsjednik ili potrpedsjednici, jer oni imenuju Vladu FBiH“, kaže.

To objašnjava tezom da postoji mogućnost da SDA u Domu naroda FBiH ima većinu i da će moći nametnutni svoje odluke oko imenovanja predsjednik i potpedsjednika, ili jednostavno, da zakoče sve procese.

Osvrnuo se i na odluku CIK-a da petog delegata ispred NSRS koji će popuniti Klub Srba u Domu naroda državnog parlamenta, odluče ždrijebom. CIK je kazao da je navodni nevažeći listić pri glasanju, ustvari važeći. Podsjetimo, nevažeći listić je omogućavao SNSD-u većinu u Klubu Srba državnog Doma naroda. Nakon odluke CIK-a, Milorad Dodik je podnio krivičnu prijavu protiv članova CIK-a.

“Ovo je važeći listić. Izborni zakon propisuje šta je nevažeci glasački listić, a to ovdje nije slučaj. Krivična prijava nema smisla. Članovi CIK-a imaju imunitet i ne mogu krivično odgovarati u ovom slučaju. Ova žalba neće biti uvažena”, kaže Čengić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare