Centralna banka BiH o Hastahani: Zakonski smo vlasnik parcele, a trpimo štetu

Vijesti 16. sep 202118:29 > 18:30 0 komentara
Centralna banka BiH

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su se oglasili nakon što se u javnosti ponovo pokrenulo pitanje oko budućeg izgleda parka Hastahana na Marijin Dvoru.

Iz ove državne institucije su naveli da je ona savjesni i zakoniti vlasnik parcele u Kranjčevićevoj ulici. Osvrnuli su se i na aktuelni Izvještaj ad hoc Komisije na temu Regulacionog plana Gradski Centar “Marijin dvor” rekavši da je Centralna banka BiH na savjestan i zakonit način stekla pravo vlasništva nad predmetnom parcelom.

“Uz puno uvažavanje struke, ukazujemo na to da niti jedan Izvještaj bilo kakvog tijela, komisije i sl. ne može promijeniti tu činjenicu i ovakvim medijskim istupima i plasiranjem nepotpunih informacija, nastavlja se kontinuirani i svjesni pokušaj politiziranja cijelog slučaja i narušavanja reputacije Centralne banke Bosne i Hercegovine. Odlučno odbacujemo nastojanje da se Centralna banka Bosne i Hercegovine dovodi u vezu s bilo kakvim nepravilnostima”, istakli su.

Tvrde da nemaju veze s nepravilnostima

Spominjući i dalje Izvještaj Komisije o utvrđenom stanju u vezi sa Regulacionim planom Gradski Centar “Marijin dvor”, naveli su da cijene izuzetno neprofesionalnom činjenicu da se Centralnoj banci predmetni Izvještaj nije dostavio blagovremeno uz mogućnost da se na isti očituju.

“Navedeno je učinjeno tek po eksplicitnom zahtjevu Centralne banke, dan prije planiranog održavanja sjednice”, dodali su.

 

Smatraju da se zanemaruje činjenica da su za kupovinu predmetne parcele već platili blizu 5,5 miliona KM i uknjižili pravi vlasništva, a da već, kako navode, šest mjeseci trpe značajnu štetu zbog ignorisanja Općine Centar. Istakli su i to da parcela nije u zoni nacionalnog spomenika.

“Također uz Izvještaj nije predloženo niti jedno očitovanje Centralne banke koje je do sada dostavljeno Općini Centar u vezi s predmetnom materijom. Podsjećamo da je sve aktivnosti koje su u postupku kupovine parcele poduzela Centralna banka te da su učinjene u potpunosti u skladu s važećim propisima, javno i transparentno. Parcela koja je vlasništvo Centralne banke Bosne i Hercegovine, nije u zoni nacionalnog spomenika, nego u tzv. ‘zaštitnom pojasu’ za koji ne postoji propisana apsolutna zabrana gradnje. Izuzetno je zabrinjavajući i nekorektan odnos općinskih vlasti prema zahtjevima Centralne banke. Općina Centar kontinuirano odlaže rješavanje istih, kršeći tako zakonske rokove za postupanje, zbog čega smo bili primorani uputiti i žalbe nadležnim institucijama, čije rješavanje očekujemo u narednom periodu”, smatraju iz Centralne banke.

“Situacija podsjeća na politički obračun”

Mišljenja su da trenutna situacija najviše podsjeća na politički obračun prethodne i trenutne administracije u kojem, kako naglašavaju, najveću štetu trpi Centralna banka.

POVEZANA VIJEST

“Izvještaj je trenutno predmet detaljne analize naših pravnih zastupnika i na isti ćemo se u narednom periodu očitovati, u dijelu koji na bilo koji način utječe na prava Centralne banke BiH, te ćemo po okončanju navedenih aktivnosti donijeti određene odluke u vezi s daljim postupanjem. Međutim, jedno je sigurno – u zaštiti prava i interesa Centralne banke BiH ćemo istrajati”, poručili su iz ove državne institucije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!