Centralna banka se oglasila u vezi sa sinoćnjom sjednicom

Vijesti 10. aug 202114:41 0 komentara
N1

Brojne su reakcije povodom održavanja jučerašnje sjednice sa temom imenovanja Upravnog vijeća Centralne banke. Nakon Željka Komšića i reakcije iz kabineta Milorada Dodika, oglasili su se i iz Centralne banke.

“Na sjednici Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH) koja je održana danas, 10. 8. 2021. godine, imajući u vidu, pored ostalog, odredbe releventnih zakona koji osiguravaju kontinuitet poslovanja CBBiH i institucija Bosne i Hercegovine (odredbe člana 14, stav (8) Zakona o Centralnoj banci BiH i člana 55a. Zakona o upravi Bosne i Hercegovine), Upravno vijeće CBBiH je zauzelo stav da je neophodno omogućiti nesmetano izvršavanje zakonske uloge, osnovnih zadataka i funkcija CBBiH, u skladu sa Zakonom o CBBiH i njenim važećim aktima, dok Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ne izvrši imenovanje novog saziva Upravnog vijeća”, saopćili su danas iz Centralne banke BiH.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sinoć je sazvao hitnu telefonsku sjednicu zbog imenovanja Upravnog vijeća Centralne banke BiH.

Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović glasali su za imenovanje novog-starog sastava Upravnog vijeća, dok se čekao glas trećeg člana Predsjedništva Milorada Dodika.

Dodik je ipak, uzeo učešće u radu Predsjedništva BiH i glasao protiv prijedloga imenovanja, javljeno je iz Komšićevog kabineta.

Mandat članovima trenutnog Upravnog vijeća i guverneru Centralne banke Senadu Softiću isticao je danas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!