Ćerimagić: U međunarodnim medijima se o BiH govori kao propaloj državi

Vijesti 05. maj 202111:11 > 14:27 2 komentara

Analitičar Evropske inicijative za stabilnost Adi Ćerimagić govorio je o vakcinama koje su juče pristigle iz Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu te rekao da EU na našu zemlju gleda kao na siromašnijeg susjeda iz razloga što je vakcine dobila četiri mjeseca nakon članica EU.

U BiH je do sada došlo oko 11 vakcina na stotinu osoba starijih od 18 godina i ako pogledamo najbliže susjede BiH, razloga za nestrpljivost građani BiH treba da imaju. Hrvatska koja je članica Evropske unije do sada je dobila nekih 27 vakcina na stotinu osoba starijih od 18, Crna Gora je uspjela i bez oslanjanja na EU da do danas dobije nešto više od 50 vakcina, što je skoro četiri puta više nego BiH. Srbija koja je svjetski šampion u pribavljaju vakcina i nabavci ima skoro 90 doza vakcina na stotinu osoba starijih od 18 godina. BiH je do sada uspjela da prikupi određeni broj doza vakcina, što pokazuje da to mogu uraditi svi nivoi vlasti“, rekao je je Ćerimagić za N1.

Ono što je iz EU stiglo u BiH je dosta malo i uslovljeno je načinom na koji je EU posmatrala zemlje Zapadnog Balkana u nabavljaju vakcina. Ona je BiH ponudila podršku u vidu Covax mehanizma i ponudila je od decembra ovaj pokušaj da se naknadno nabave vakcine putem zemalja članica EU. Ono što u BiH nije ponuđeno je ono što su Norveška, Island i Lihtenštajn imale priliku da iskoriste a to je od početka da u svim ugovorima EU učestvuju ravnopravno i da krenu dobijati manji, ali određeni broj doza kad su dobivale i sve zemlje članice EU i to meni govori o odnosu EU prema Zapadnog Balkanu i prema BiH i to je zadnja tačka u ovom trenutku“, istakao je za N1.

Ćerimagić je rekao i da moramo biti zahvalni za svaku dozu koja dođe, prije svega Austriji koja je uspjela da u ovom kontigentu se izbori da najveći broj vakcina dođe u BiH i da je to dobar znak, ali da ipak moramo pokušati da dobijemo više vakcina.

“Na BiH se gleda kao siromašnog susjeda”

 

Kada su u pitanju vakcine, moj utisak je da je EU prema zemljama Zapadnog Balkana odnosila se kao prema zemljama kojima je potrebna pomoć, tako da se na nas gleda kao na siromašnijeg susjeda i koji će biti zahvalan i na tome što je četiri mjeseca nakon što je stigla u članice EU došla i kod nas vakcina. Moram priznati da razlog tome je odnos regiona prema EU i očekivanja prema EU. Naši političari su mogli saznati – sve je bilo u medijima – da su Norveška, Island i Lihtenštajn bili tretirani kao da su članice EU i mogle su lobirati. Iz toga očitavam da se na ove zemlje Zapadnog Balkana ne gleda kao na kvalitetne i buduće članove EU već zemlje koje su u razvoju“, istakao je ovaj analitičar gostujući u Novom danu.

Rekao je i da je Ukrajina u ovom trenutku do sada dobila četiri puta manje vakcina nego BiH, a da je ta zemlja u centru geopolitičkih kretanja i koja bi trebala prije BiH dobiti pomoć, koja nema kompleksnu strukturu kao BiH, te da EU gleda na nju još slabije od nas. Naglasio je da po njegovom mišljenju BiH mora zahtijevati od EU da je se tretira i po svim drugim pitanjima na način kako se tretiraju gore navedene zemlje, odnosno Norveška, Island i Lihtenštajn.

 

Kako međunarodni mediji vide BiH

 

Ćerimagić je rekao da se građanima BiH govori da problem nedostatka vakcina leži u kompleksnoj strukturi naše države, da se ne zna ko treba da naruči, ali da kada pogledate Covax mehanizam, shvatite da je iskoordiniran unutar BiH i ugovor je potpisan u septembru prošle godine, te se tada, kako je naveo Ćerimagić, tačno znalo ko potpisuje ugovor, ko komunicira, odnosno sve se u tom sistemu znalo.

“Ali ono što mi iz BiH prema vani uporno ponavljamo je da ne postoji sistem, da ne funkcioniše i o tome se u međunarodnim medijima govori o BiH kao propaloj državi i dokle god prihvatamo da nas se tako opisuje, da ništa ne možemo da uradimo, mislim da će nas i tretirati tako. Ključno je da se odmaknemo od toga kako se propalo, kako ništa ne može da se uradi, jer kad pogledate 11 vakcina na stotinu osoba vidite da je stiglo preko državnog nivoa, i da su svi nivoi vlasti kupovali vakcine“, istakao je.

Ćerimagić je rekao da preko 14 različitih vlada u BiH se moglo naručiti i pribaviti vakcine, te da je pitanje zašto se nije bržo uradilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare