Ćerimagić za N1: Uzdrmana ustaljena očekivanja u njemačkoj politici

Svijet 27. sep 202110:11 > 13:59 0 komentara
N1

Adi Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost, komentarisao je za N1 izbore u Njemačkoj te kazao kako su uzdrmana ustaljena očekivanja u njemačkoj politici te istakao kako će biti zanimljivo pratiti situaciju koja se prvi put u toj zemlji dešava.

Kako je naveo, Ćerimagić nije iznenađen rezultatima izborima zbog ranije provedenih anketa koje su pokazale rezultat, ali je dodao i da je uzbuđen zbog onoga što se prvi put dešava u njemačkoj politici.

Dvije velike stranke – SPD, CDU i CSU, a koje i nisu tako velike, i da bi organizovale novu vladu, morat će se udružiti sa druge dvije stranke a to su Zeleni i Liberali FDP i te dvije stranke najavljuju da će prvo između sebe razgovarati pa onda će vidjeti s kojima će se udružiti. Ustaljena očekivanja u njemačkoj politici su uzdrmana, tako da u tom smislu će biti uzbudljivi dani i sedmice“, komentarisao je Ćerimagić.

Dodao je i kako je desničarska FDP stranka izgubila u odnosu na 2017. godinu, ali da je uspjela da uspostavi vodeću ulogu u nekim dijelovima istočne zemlje.

O tome ko bi mogao biti novi kancelar, Ćerimagić kaže kako je u teoriji situacija da tri stranke: SPD, CDU i CSU imaju većinu da bi mogli sastaviti vladu, međutim svi znakovi iz tih stranaka govore da je tako nešto vrlo nemoguće, to jest da nije vjerovatno.

To znači da se obje stranke postavljaju u situaciju da su im potrebne druge dvije stranke da bi sastavili novu vladu a te dvije stranke su FDP i Zeleni. FDP su sinoć poslli signal da bi radije sa CDU i CSU, ali to može biti i taktička igra, tako da će FDP i Zeleni prvo da pregovaraju sa sobom pa onda će vidjeti koga od te dvije velike stranke da uzmu“, istakao je Ćerimagić za N1.

Ćerimagić je naglasio i kako je zanimljivo da podrška koju je Angela Merkel imala posljednjih dana bila u rangu jedne od najvećih koje je imala do sada.

Međutim, možda su Nijemci nostalgični i prema vremenu iza, pa joj iz tog razloga daju tako veliko povjerenje. Zanimljivo je i da ankete pokazuju da Nijemci u CDU i CSU i SPD ne vide kao stranke koje nude odgovore za budućnost“, kazao je.

Ćerimagić je dodao i da se u Njemačkoj cijeni sposobnost Merkel da upravlja “vrlo kompleksnim brodom koji se zove Njemačka”.

Aspekt njene mogućnosti da osigura stabilnost zemlje, da ekonomiju drži stabilnom, je nešto što će joj Nijemci još dugo ostati zahvalni. S druge strane, glasači u Njemačkoj imaju želju da traže rješenja za probleme u budućnosti“, kazao je.

O tome kako bi se izbor novog kancelara Njemačke mogao reflektovati na odnose na Zapadnog Balkanu, Ćerimagić je rekao kako je primijetno u regionu da je došlo do određene doze eskalacije situaciju te da se vidi da Evropska unija nema uticaj kakav bi trebala imati i kakav je imala početkom 2000.

Od naredne njemačke vlade treba očekivati izradu strategije EU ubjeđivanja ostalih članica EU da je politika prema Zapadnom Balkanu važna i da se učini takvom da ona bude prihvatljiva zemljama članicama i privlačna onima koji žele da rade reforme na Zapadnom Balkanu. Kada su u pitanju Zeleni i FDP vidimo dvije potpuno različite vizije proširenje na Zapadni Balkan. Zeleni su za proširenje, a s druge strane FDP u svome programu nisu spomenuli Zapadni Balkan, ali su svojim aktivnostima u Bundestagu pokazali da zastupaju Macronovu verziju proširenja, što znači da perspektiva članstva stoji, ali EU mora proći kroz dugi niz internih reformi, što znači prolongiranje politike proširenja za narednih 10 ili 15 godina“, mišljenja je Ćerimagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!