Čerkez: Nadam se da je omikron početak kraja pandemije

Vijesti 09. dec 202119:16 > 20:13
Podijeli:
Izvor: N1

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva kazao je za N1 da novi soj koronavirusa omikron, još nije sekvencioniran, tačnije, potvrđen u Bosni i Hercegovini, ali da to vjerovatno ne znači i da ga nema.

Nadovezujući se na priču o omikronu, Čerkez ističe da zatvaranje granica ne bi donijelo ništa dobro.

“Jer postoji uvijek način da virus uđe, to smo vidjeli i sa deltom i svim drugim sojevima. Jedina stvar koja zabrinjava jeste da je to soj koji ima preko 52 mutacije, od čega je 30 mutacija na samom šiljku što daje očigledno mogućnost bržeg prijenosa, a sama klinička slika mislim da je još rano da govorimo da li će ovo biti početak kraja ili nastavak, to ćemo morati malo sačekati jer sada najviše informacija imamo iz Južne Afrike, malo je to specifično”, kazao je Čerkez.

Dalje je dodao da se lično nada da je omikron početak kraja pandemije.

“Dakle, to je lično nadanje, nije zasnovano ni na kakvoj još naučnoj pretpostavci više je zasnovano na nadi i možda malo na rezultatima iz Južne Afrike, pa i Portugala”, dodao je.

Govoreći o VTP (vakcinisan, testiran, prebolio) koji je trebao biti uveden 20. decembra u Federaciji BiH, ali nije već je ta odluka prebačena na kantonalne vlasti. Na konstataciju novinarke da djeluje da neće biti ni uveden jer niko od kantona nije izrazio volju za tim, Čerkez je kazao da je to njihova odgovornost.

“Donijeli smo mjere na nivou federalne vlade, imamo ih, ali da li se poštuju. Kanton svaki shodno svojoj epidemiološkoj situaciji i kapacitetima mora procijeniti na koji način će ovu temu tretirati. Za sada se kantoni nisu oglasili po pitanju uvođenja VTP pravila. Vjerujem da će neki od kantona pratiti situaciju u narednom periodu i ako se budu odlučivali da uvedu to pravilo da će to uraditi sljedeće godine nakon zimskih raspusta”, smatra Čerkez.

Mišljenja je da federalna vlada nije uvodila previše restriktivne mjere, ali da ga brine visoka smrtnost od posljedica zaraze koronavirusom.

“A ta je smrtnost posljedica niske stope vakcinacije sada u ovom trenutku, zatim, posljedica nedostatka resursa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i u samoj kulturi našeg stanovništva koji obično čeka zadnji tren da krene prema bolnici”, poručio je Čerkez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar