Čerkez najavio nove mjere i za ugostiteljstvo i turizam, nakon određenog perioda

Vijesti 18. nov 202121:18 3 komentara
N1 / Ilustracija

Uslijed rasta broja zaraženih, kojih je danas bilo 857 i 27 preminulih - uvode se nove mjere. Od 20. decembra u Federaciji BiH radnici u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnoj upravi, pri ulasku na radno mjesto morat će predočiti potvrdu o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu o prebolovanom covid-u. Za nadležne, ove mjere vode normalizaciji života, a za radnike, to predstavlja diskriminaciju i kršenje ljudskih prava.

Radnici koji iz zdravstvenih razloga vakcinu protiv covid-a 19 ne mogu primiti, troškove testiranja na koronavirus snosit će poslodavci. Na njima će biti i odluka o sudbini radnika koji pri dolasku na posao, ne budu ispunjavali niti jedan od ova tri uslova.

“Želimo što prije da pokrenemo određene sektore, posebno kad govorimo o ugostiteljstvu, turizmu i sve ostale, gdje nakon određenog perioda će i oni doći pod ove mjere, što znači da nećemo više imati ograničenja, u broju ljudi prisutnih na utakmicama, restoranima, ali ćemo morati poštovati jedan od ova tri principa”, saopštio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Koliko često će se radnici sektora koji će biti pogođeni ovim mjerama, a koji ne žele da se vakcinišu, morati testirati, odlučit će kantonalni Zavodi za javno zdravtsvo. Na njima je i odluka gdje će se i kojom procedurom tzv. VTP potvrde izdavati. U međuvremenu obaveza je svima da, pored ostalog, pojačaju i vakcinalnu kampanju.

“Naređeno je svim opštinama da organiziraju cijepne centre, zatim da naprave planove i organiziraju mobilne timove, koji će ići prema stanovnicima. Da se cijepni centri organiziraju na način da najmanje tri puta sedmičmo rade do 20 sati i najmanje jedan dan vikenda”, pojasnila je Marina Bero iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Iako je veliki broj radnika u državnoj službi imuniziran, iz Sindikata poručuju da ovakve mjere narušavaju ljudska prava osoba koje ne žele da se vakcinišu. Takvi radnici će tražiti pravnu zaštitu, koju će, poručuju, i dobiti.

“Ne može se radnik teretiti da on troši novac za testiranje sedmično kad dolazi na posao. To nije u redu od strane poslodavca. Mislim da nije bilo potrebe za uvođenjem ovih mjera, i one će samo stvarati problem formalno-pravni osobama koje iz nekog razloga nisu željeli da se vakcinišu, tako da mi smo stvarno protiv toga”, naveo je Samir Kurtović, iz Sindikata državnih službenika u FBiH.

Na uvođenje mjera obaveznog posjedovanja tzv. VTP potvrda nadležni kažu, odlučili su se nakon što je u FBiH zabilježen visok nivo prenosa virusa. Povećan je i broj hospitaliziranih u ovom entitetu za 7% u odnosu na prošli period, najviše u KS, ZD, HN i ZH kantonu. Posljedica je to, kako kažu stručnjaci, malog broja vakcinisanih u zemlji.

Prema posljednjim statistikama tek 26% građana u BiH primilo je vakcinu protiv koronavirusa. No, problem predstavlja i nepoštivanje onih mjera koje su trenutno na snazi, nošenja maske i održavanja propisane distance. Uvođenjem novih mjera, nadležni iz Federacije nadaju se da će ući u proces, kako su kazali, normalizacije života, dok u Republici Srpskoj i Brčko distriktu o uvođenju ovih mjera još ne razmišljaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare