Čerkez potvrdio za N1: Ublažene mjere u FBiH, ovo su nove preporuke

Vijesti 22. feb 202214:21 > 14:282 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva danas je ublažio postojeće epidemiološke mjere. Potvrdio je to za N1 Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva i član Kriznog štaba.

Naime, prema novim preporukama, maske će biti obavezne samo u javnom gradskom prijevozu, zdravstvenim i socijalnim ustanovama te kazneno-popravnim domovima.

U svim ostalim ustanovama i na otvorenom prostoru nošenje maski preporučuje se ukoliko distanca nije veća od dva metra. Iako je ovo na nivou preporuke, a ne naredbe, kao što smo do sada imali, mi i dalje apeliramo na građane, posebno na starije, da se pridržavaju ove mjere jer spadaju u ranjivu kategoriju, a posebno oni koji nisu vakcinisani“, istakao je Čerkez.

Blaže mjere i za ugostiteljske objekte

Prema novim smjernicama, broj okupljanja povećan je na 300 osoba. No, okupljanja će, kako je dodao Čerkez, od sada biti moguća i iznad tog broja uz – vakcinisan, prebolio, testiran pravilo.

Također, ugostiteljski objekti, nakon dugo vremena se vraćaju starom načinu rada.

Ugostiteljski objekti nastavljaju rad bez ograničenja, uz obaveznu distancu od dva metra između stolova. Isto to vrijedi i za ustanove, poput kina i pozorišta koji se vraćaju u rad uz distancu od dva metra između gledatelja. Kafane koje imaju muziku uživo i noćni klubovi, u kojima se okuplja više od 300 osoba, trebaju se pridržavati pravila – vakcinisan – prebolio – testiran“, navodi Čerkez.

Situacija stabilna

Što se tiče sportskih terena, na stadionima će, dodaje Čerkez, trebati razmak od dva metra između osoba na otvorenom, dok u zatvorenim objektima ostaje pravilo – vakcinisan, prebolio, testiran i distanca od dva metra.

“Mjere su značajno ublažene. Što se tiče higijensko-epidemiološke situacije u Federaciji BiH, u ovom trenutku ona je stabilna. Svi parametri, (broj hoispitaliziranih, na respiratoru i preminulih) u padu su. Stanje se stabilizira iako je još visok stepen oboljelih jer pandemija je i dalje tu. Pratit ćemo stanje na terenu i ukoliko u narednom periodu ne bude pogoršanja, mi ćemo i dalje ići sa ublažavanjem mjera. Očekujemo da bismo se u martu mogli vratiti u pretpandemijsko vrijeme”, kazao je Čerkez, prenosi Faktor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar