Češki umjetnici obilaze spomenike širom BiH i Balkana

Vijesti 28. aug 202119:07 0 komentara

Kako održati mentalno zdravlje i skrenuti pozornost na ovaj problem u doba korone i "lockdowna", pokušavaju odgovoriti češki studenti i umjetnici na proputovanju Balkanom. Obilaze spomenike iz bivše Jugoslavije, a naša ekipa zatekla ih je na Kozari u Prijedoru.

Ovako stvaraju. Samo u Kovid odijelu, sa maskom. Uz ograničenje kretanja, lako je poludjeti, pričaju. Upravo mentalno zdravlje i rad na sebi motivisali su ih za putovanje na koje su krenuli iz Češke.

“Nisam go. Ovo je odijelo. Problem je što je malo prozirno… Fokus je na spomenicima, na izolaciji, čudnim vremenima koje proživljavamo. Glavna stvar je da možete poludjeti posle mnogo vremena u izolaciji. Zato mi posjećujemo uglavnom napuštene spomenike gdje nema ljudi. Ovaj nije napušten”, priča Janca Matous.

“Spomenici koje smo posjetili bili su napušteni, pa smo ovdje zaista izneneđeni”, dodaje Teresa Havlikova.

Već su obišli nekoliko spomenika u Hrvatskoj, između ostalih i Spomenik ustanku naroda na Petrovoj Gori, Kameni cvijet u Jasenovcu … Na Mrakovicu su stigli očekujući da je i ovaj simbol antifašističke borbe napušten, ali su se iznenadili sa velikim brojem posjetilaca.

“Ovo je četvrti koji posjećujemo. Bili smo u Hrvatskoj. Ićemo kroz BIH, ka Srbiji. Čuli smo za ove spomenike, bili smo fascinirani. Željeli smo ih posjetiti, nešto učiniti. Projekat je u toku i ideje nadolaze u hodu, pa mi je teško reći šta je glavna ideja. Vidjećemo šta će se izroditi od ovoga putovanja”, navodi Havlikova.

Boreći se protiv izolacije put nastavljaju ka Banjaluci, moguće odredište Banj brdo. Zatim će ka Sarajevu – zanimljiva im je bob staza na Trebeviću. Čuli su i za spomenike u Jajcu i Mostaru… Glavna poruka u ovo teško vrijeme je – sloboda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!