Četiri deklaracije na sjednici PD PFBiH

Predstavnički dom PFBiH (Fena)

SDP BiH i Demokratska frona u Parlamentarnoj skupštini Parlamenta FBiH usaglasili su tekst deklaracije koja bi se trebala naći na današnjoj sjednici, a tiče se najave Visokog predstavnika BiH da će nametnuti Izmjene izbornog zakona.

Alma Kratina, zastupnica Demokratske fronte kaže kako je sadržaj deklaracija dvije stranke kompatibilan, nije bilo razloga da ne nastupaju zajedno. Traže da se Visoki predstavnik pojavi na sjednici.
“Gospodin Schmidt treba danas da se pojavi u Parlamentu, a ne da sutra čekamo njegov dolazak u Parlament.” – kaže kratina.
Damir Mašić, zastupnik SDP-a BiH kaže da će obaviti konsultacije i sa SDA koji takođe imaju svoj tekst deklaracije.
Nije nam u interesu da se svako pojedinačno politički slika, nego da iznesemo jedinstven stav u vezi onoga što OHR pokušava nametnuti u FBiH, protiv čega smo mi danima. U interesu nam je da imamo jedan tekst, jer sa kolegama iz HDZ-a nemamo ni jednu dodirnu tačku gdje bi se mogli usaglašavati kada je njihov prijedlog Deklaracije u pitanju.” kaže Mašić
Četiri su prijedloga Deklaracije koji su se našli danas na sjednici. Predsjednik Kluba HDZ BiH-HNS Marijan Klaić uputio je predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću zahtjev za hitnu dopunu dnevnog reda današnje sjednice.
U prijedlogu Deklaracije navedeno je se “potvrđuje privrženost načelima i ciljevima izraženim Washingtonskim sporazumom i Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH koji su osigurali mir i sigurnost” te pozdravlja uloga medijatora i partnera iz međunarodne zajednice koji su pokrenuli proces “novog dijaloga i rješenja temeljnih pitanja o unutarnjem zakonodavstvu i političkom sistemu BiH”.
Novinarka N1 sa terena javlja da će zastupnici do 16:00 sati čekati odgovor iz OHR-a u kojem će se visoki predstavnik izjasniti hoće li prisustvovati današnjoj sjednici.

Kako je navedeno, ukoliko dobiju potvrdu da dolazi Schmidt, glasat će o Informaciji odmah danas oko 16:00 sati, a ukoliko ne dobiju potvrdu o njegovom dolasku onda će glasati sutra kada će biti nastavljena 35. redovna sjednica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad