“Četvorka” nakon sastanka: Savez je još jači, imamo plan B za Srebrenicu

Vijesti 22. feb 202117:09 6 komentara
N1

Lideri stranaka Četvorke - Elmedin Konaković (NiP), Nermin Nikšić (SDP), Predrag Kojović (NS) i Ibrahim Hadžibajrić (NLB) održali su danas sastanak s kojeg je poručeno da "čvrsto ostaju skupa i idu dalje u širenje kako bi ostvarili pobjedu na izborima 2022. godine". Također, donesen je i dokument kojim bi se riješilo pitanje Srebrenice u slučaju da Ustavni sud BiH ne poništi odluku o izborima.

“Čvrsto smo opredijeljeni da kao Četvorka idemo dalje i da se širimo u BiH, razgovaramo s drugim partnerima kako bi stvorili potreban blok stranaka koje bi 2022. godine bile u prilici da ostvare pobjedu i formiraju vlast”, rekao je Nikšić.

Kazao je i to kako su uradili “draft zakona” o pomoći građanima Srebrenice koje će vrlo brzo biti upućen u proceduru s ciljem da se sistemski riješi pitanje građana Srebrenice.

“Krenut ćemo od kantona u kojima Četvorka učestvuje u vlasti – KS, TK i USK, a ponudit ćemo ga i Parlamentu FBiH sa željom da se priključe”, kazao je Nikšić.

Riječ o otvaranju Ureda koji će se baviti životnim pitanjima građana Srebrenice.

“Ono što se u Srebrenici dešava komentarisao sam najglasnije jer smo kolega Nikšić i ja prisustvovali sastanku gdje se razgovaralo šta nakon izbora. Nije postojao plan B i plan C, četvorka nudi plan B i nadamo se da će ga prihvatiti. Riječ o institucionalnom rješenju, formiranjem ureda za Srebrenicu s izdvajanjem na nivou godine, iz budžetskih sredstva osigurati fondove kako ljudi bošanjačke nacionalnosti, odnosno Bosanci i Hercegovci ne bi bili prisljeni da napuste Srebrenicu“, rekao je Konaković.

Kazao je kako je to bio slučaj u kojem “ili potpuno šutke predaju Srebenicui ili trenutak buđenja bh. snaga koje će tretirati Srebrenicu kako zaslužuje”.

“Vjerujem da smo ipak krenuli u buđenje. Ubijeđeni smo da će Ustavni sdu uraditi pravu stvar i ponoviti izbore te da će to biti pobjeda pravde. Ako to ne bude, scenarij B ponudit će zaštitu Bosancima i Hercegovcima koji žive tamo”, rekao je Konaković.

Govoreći o problemima do kojih je došlo u Mostaru pri izboru gradonačelnika, a koji se tiču stranaka Četvorke, Kojović je rekao kako je riječ o “nesinhronizovanom djelovanju koje nije ostavilo traga te da su izvukli lekciju”.

“Savez je još jači. Sada smo porazgovarali o kontekstu Četvorke, svjesni smo šta se dogodilo i šta treba izbjegavati ubuduće. Clj je napraviti pobjednički savez. Svjesni smo da događaji poput Mostara su prepreke i izazovi koje moramo prevazići da bismo uspjeli u našoj misiji”, rekao je Kojović.

Govoreći o navodnim problemima i istupanju NBL-a iz Četvorke, Hadžibajrić je rekao kako su to špekulacije.

“NBL učestvuje u Četvorci dok je još bila šestorka, u kapacitetu koji mi imamo u KS i u nekim kantonima više, i učestovat ćemo”, zaključio je Hadžibajrić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare