Čija donacija je sljedeća: Lideri se brinu tek ko će nam i koliko udijeliti

Vijesti 20. mar 202119:29 > 20:32 10 komentara

Domaće vlasti nas nikako ne čuvaju. Hiljade vakcina ili su stigle ili trebaju stići - kao znak pažnje prema građanima Bosne i Hercegovine, o kojima su u proteklom periodu, bar tako izgleda, više brinuli lideri drugih zemalja, nego domaći političari. Vučić, Pahor, Erdogan, Szjjarto. Čija donacija je sljedeća? Domaći lideri se brinu tek ko će nam, i koliko pomoći udijeliti.

Među prvima je stigao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Deset hiljada vakcina zasjenilo je, poruke mira, poziva na saradnju, na međusobno poštovanje. A u situaciji kada država nema nijednu, poklon se, uprkos kritikama javnosti, nije mogao odbiti.

“Zahvalnosti predsjedniku Vučiću i Srbiji na ovoj pomoći. Ja znam da će to izazvati različite komentare, zajedljive, neki će čestitati, neki će zahvaljivati, kako god to da bude, ali bih zamolio ljude da razmisle samo o jednom: ako samo jedna od ovih 5 hiljada vakcina ili 10 potenicijalno spasi jedan život nekome u BiH, sve vrijedi”, rekao je ranije Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Vučić nije kako treba ni otišao s Aerodroma, a vakcine koje je donirao proglašene su nižerazrednim. Ostale su do danas neiskorištene. No, to niti je bila lekcija domaćim političarima, niti je ubralo nabavku vakcina. Tako ni slovenačkom predsjedniku Borutu Pahoru nije preostalo drugo, nego da tokom nedavne posjete, i sam najavi donaciju od 4.500 vakcina.

“Smatram i želim da istaknem jednu podršku inicijativi samog predsjednika Slovenije a to je da na jedan poseban način Evropa treba da tretira čitav ovaj region, a ne samo da se svede na pitanja tehnička izvršavanja zahtjeva”, kazao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Propali su naši diplomatski pokušaji da putem IPA fondova Evropske unije, nabavimo vakcine. A putem COVAX-a nismo dobili čak ni ono što smo prošle godine platili. Stoga je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković krenula u turneju od Berlina do Brisela. Da kritikuje odnos Unije prema BiH. Vakcine nije dobila, no jeste obećanje.

“Imamo i neke čvrste datume koji su nam dati prilikom moje posjete prošle sedmice, rečeno je da prva opskrba dolazi 23. marta koliko ja znam još uvijek zvanično to nije opovrgnuto, to je bio dopis koji su mi saopštili u Komisiji, dali su te datume, ja očekujem da se oni ispoštuju”, istaknula je Turković.

Nije se kako treba ni vratila u Bosnu i Hercegovinu, a njen kolega Mađar već ju je čekao. Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, također je došao “s obrazom”. Nisu vakcine – ali s obzirom na brojke zaraženih, donacija do 40 hiljada PCR testova, itekako je dobrodošla.

“Bio bih sretan da mogu pomoći BiH i kroz donaciju vakcina, no, centralna nabavka vakcine u Briselu bila je bezuspješna. Dobijamo mnogo manju količinu vakcina nego što je to navedeno u ugovorima. Nas, Mađare, spasilo je što smo sa Istoka nabavili veliku količinu vakcina”, rekao je Szijjarto.

Najveće iznenađenje, bh. političarima, članovima Predsjedništva BiH, priredio je pak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Dodik, Komšić, Džaferović, otišli su potpisati par sporazuma o saradnji dvije zemlje. Vratili se s obećanjem o donaciji, čak 30 hiljada vakcina.

“Ovdje sam uvjeren da imamo velike prijatelje i ono što ću reći, čovječe mi idemo po sastancima, pogotovo u Zapadnoj Evropi i samo nam ispostavljaju zahtjeve i te zahtjeve uvijek uslovljavaju nečim, a ovdje smo došli i odavde idemo sa samo riječima podrške. Ako je zahtjev, to je da sarađujemo”, kazao je Dodik.

Bosna i Hercegovina spremno isčekuje novu donaciju. Za sve ostalo, konsenzus, nerijetko nedostaje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare