Čija je odgovornost što se još uvijek čekaju vakcine protiv koronavirusa

Vijesti 17. jan 202122:17 3 komentara

Komplikovana procedura javnih nabavki zakočila je kupovinu vakcina protiv Covida 19. Iz DF-a poručuju - nudili smo zakonsko rješenje koje bi otkočilo proces, no zaustavili su ga SNSD i HDZ- i to na Ustavnopravnoj komisiji Parlamenta BiH. Iz SDA odgovaraju - HDZ-ovi argumenti su bili razumni.

Razumno se postavlja pitanje, do kada će BiH čekati vakcine protiv koronavirusa?

Iako su zajedno formirali Savjet ministara, među vladajućim strankama nema konsenzusa ni u komisijama. Tako DF optužuje HDZ BiH i SNSD da su radom u Ustavnopravnoj komisiji onemogućili brzu nabavku vakcina. Tačnije odbijanjem Zakona o javnim nabavkama kojeg su predložili.

“Koji bi omogućio Vijeću ministara, odnosno državi BiH da jednim glasom pregovara prema EU i da se u ovakvoj situaciji specificiraju izuzeća direktnog pregovaranja, dakle da se može direktno pregovarati jer se radi o opštem interesu”, rekao je Dženan Džonlagić, poslanik u PD PFBIH (DF).

Iz HDZ-a poručuju – oni zajedno sa SNSD-om na Ustavnopravnoj komisiji ne mogu ništa blokirati jer imaju četiri od devet članova. Nikola Lovrinović, Obren Petrović, Borjana Krišto i Nebojša Radmanović ne čine večinu.

“Prije svega članovi HDZ i SNSD nisu glasovali protiv nabave cjepiva, nego nisu bili za Prijedlog Zakon o javnim nabavam kojega je predložio DF. Bili smo protiv, barem članovi HDZ, jer se radi o sustavnom zakonu jer preferiramo prijedlog zakona Vijeća ministara, a ne pojedinaca i klubova”, istaknuo je Nikola Lovrinović, član Ustavnopravne komisije (HDZ BIH).

Ustavnopravna komisija je prvi stepenik koji se mora preći da bi zakon stigao pred poslanike. Iz SDA, čiji kadar rukovodi ovom komisijom kažu, blokade ipak postoje, ali su argumenti HDZ BiH u slučaju Zakona o javnim nabavkama bili opravdani.

“Na Ustavnopravnoj komisiji poslanici HDZ-a BiH, koji su glasali protiv ovog DF-ovog prijedloga Zakona o javnim nabavkama su istakli jedan razuman stav, da oni ne mogu glasati o Zakonu bez mišljenja Agencije za javne nabavke, odnosno mišljenja Vijeća ministara”, navela je Alma Čolo, predsjedavajuća komisije (SDA).

Ni iz opozicionog SDP-a nisu stava da je Ustavnopravna komisija kriva za činjenicu da je BiH još uvijek bez vakcina protiv Covida.

“Tačno je da je i Zakon o javnim nabavkama također zapeo u Ustavnopravnoj komisiji ali se ne može baš podvesti da zbog toga nemamo vakcina. Vakcina nema jer se Vijeće ministara ne miješa u svoj posao i ne pokazuje nikakav osjećaj da treba preduzeti bilo šta kako bi se pobrinuo za građane u BiH”, rekao je Nermin Nikšić, član Ustavnopravne komisije (SDP BIH).

Političke podjele BiH su dovele među rijetke zemlje na tlu Evrope koje nisu počele vakcinaciju protiv Covida 19. Ukoliko se na to doda složen politički sistem, te nimalo jednostavna zakonska rješenja, jasno je da se ne nazire datum kada će one konačno i stići u zemlju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare