Cijela BiH se digla da pomogne Dženani Sokolović

Vijesti 23. nov 202119:41 > 19:51 1 komentar
N1

Javnost u BiH ostala je šokirana nakon gostovanja na N1 Dženane Sokolović, majke sedmogodišnjeg dječaka Nermina Divovića, kojeg je 18. novembra 94. srpski snajperista usmrtio metkom ispred Zemaljskog muzeja BiH. Kazala je tada da za svoj život zarađuje na ulici. Nadležni su je zaboravili, no mediji i građani su ih podsjetili. I pomogli.

Dženana Sokolović i dalje je u šoku. Od gostovanja na N1, mobitel kaže, ne prestaje zvoniti. Javljaju se brojni bh. građani, Bosanci i Hercegovci širom svijeta i mnoga udruženja – žele pomoći. Vratili su joj, poručuje, vjeru u život i dobre ljude. Jer do danas, nikakva pomoć ovoj ženi nije ponuđena.

Dženana: “Tek mi je danas došla socijalna da pita, kažu Dženana nisi imala prije pravo, ne treba mi ni sad, hvala vam. Nisam vam nikad iskala, neću ni sad.”
N1: Šta su vam rekli da prije niste imali pravo, kako onda odjednom sda imate?
Dženana: “Pa zato nisam ni htjela otići u socijalno. Godinama ste znali, gledali me po ulici da se patim, sad kako je ovo, došla da me pita za subvenciju, ne treba hvala.”
N1: Koliko će vam ovo i finansijski i svaka druga pomoć koliko će vam olakšati?
Dženana: “Ma mnogo, ne mogu vam reći, mislim stvarno iznenadila sam se, bez teksta sam ostala.”

Bez teksta su ostali i u Udruženju Pomozi.ba. Akciju za Dženanu Sokolović pokrenuli su sinoć. A već danas, odziv za učešće je ogroman. Digla se, kažu, cijela BiH.

Nama je zaista drago da je odziv na našu kampaju zaista veliki. Iskreno se nadamo da će ova sredstva koja su prikupljena putem naše web kampanje olakšati budući život naše Dženane za koju znamo da je zaista pretrpjela dosta toga u prethodnom periodu i čiju priču svi dobro znamo”, kazala je Saliha Rokša, glasnogovornica Udruženja Pomozi.ba.

Posebno zadovoljstvo iskazala je Ika Ferrer Gotić, producentica emisije o Dženaninom životu, koja je i pokrenula lavina humantiranih akcija. Kako kaže, važno je da se pričaju priče porodica žrtava rata, kako bi se podsjetilo, posebno one koji i danas šire ratnohuškačke retorike, na posljedice rata.

“Važno je potaknuti ljude da razmišljaju o njihovom životu i kako žive. Isto tako vidjeli smo kroz ovu priču koliko se Bosanaca i Hercegovaca uključilo u akciju da se pomogne teti Dženani, isto tako dijaspore. Važne su ove priče, važno je da se o ovome govori kako se ne bi zaboravilo, ali isto tako i kako bismo opomenuli šta bi se moglo desiti ukoliko se nastave ove tenzije na Balkanu”, kazala je Ika Ferrer Gotić, reporterka N1.

Dženana Sokolović trenutno živi sa 150 maraka pomoći, u neuslovnoj kući koju joj je na korištenje dala općina, sa suprugom koji je nepokretan, te 23-ogodišnjim sinom, kojeg je nazvala po ubijenom sinu Nerminu, koji je nezaposlen. S tim novcem plaćala je režije, a novac za hranu prikupljala je na ulici. Sa koje će je pokrenute humanitarne akcije,nadaju se oni koji su u njima učestvovali, skloniti, kada za to nisu bili sposobni oni koji vode BiH i kako oni tvrde, predstavljaju njene građane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare