Novi udar na budžet građana: Cijena gasa povećana za 21,7 posto

Vijesti 11. apr 202212:40 > 13:06 0 komentara
N1

Gazprom je dostavio Energoinvestu nove veće cijene gasa za 21,7 posto od aprila ove godine, kazala je generalna direktorica ove kompanije.

Generalna direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević kazala je da je Gazprom dostavio novu cijenu gasa za naredni kvartal od aprila ove godine

“Cijena je povećana za  21,7 posto u odnosu na januar 2022. godine i samo radi podsjećanja, jer smo više puta govorili kako se formira cijena gasa, cijena se ažurira svakog tromjesečja po formuli u kojoj učestvuju tri naftna derivata. Cijena se formira tako da se uzima prosjek ova tri naftna derivata za posljednjih devet mjeseci”, rekla je Hadžialjević.

Cijena gasa se za naše tržište se obračunava po formuli koja se odnosi na cijene nafte i naftnih derivata, kako je objasnila direktorica Energoinvesta Hadžialjević, što je po njenim riječima povoljnije nego što imaju druge evropske zemlje koje imaju i druge ukalkulisane faktore u cijenu gasa.

“Cijena koju sada imamo nije ništa drugačija nego prethodnih godina”, objasnila je Hadžialjević.

Direktorica Hadžialjević je kazala da Energoinvest gas plaća u eurima, odnosno vrši se prebacivanje iz dolara u eure, kako je ona objasnila novinarima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!