Cijene sve veće u BiH, meso za mnoge postalo luksuz (VIDEO)

Vijesti 09. jun 202218:19 > 18:23 0 komentara

Četveročlana porodica sada treba preko 2.600 maraka mjesečno za život. Sve je skuplje. Najveći iznos ide za hranu, koja neumoljivo raste. Meso je sada za mnoge luksuz. Najveći broj građana kupuje ga u periodu poslije isplate plate ili penzije.

“Narod kupuje koliko mu treba od 1. do 14. tada se plate, penzije osjete… poslije 15tog slabije… Možete li cijene uporediti? Da… evo junetina bez kosti bila je 12 KM sada je 16,90 znači 5 KM je skočila, faširano je bilo 9 KM, sada 14 KM”, rekao je Muamer Tabaković.

Četrnaest maraka je i teletina koja je prije poskupljenja bila 12. Lančano poskupljenje uslijedilo je nakon povećanja cijene goriva. Trenutno litar benzina košta 3,25. Nekada smo u svoj automobil za 20 KM mogli natočiti 10 litara benzina. Danas za taj isti iznos dobijemo samo 6 litara benzina.

Zbog toga je i cijena prevoza veća za 10%. Gase se kompanije.

“Na tržištu već vidimo nedostatak kompanija… koje su imale manji broj, sada ne rade… to se odražava na ponudu prevoza. Sve je teže naći radnike, imali smo povećanje plata usljed odlaska radnika. Mi kao Udruženje ne možemo pratiti taj trend koji se nudi na području EU”, kazao je Saudin Pavrić iz Udruženja prevoznika u drumskom prevozu putnika.

Trend u kojem je sve skuplje najteže podnose penzioneri. Sa penzijom od 410 maraka samo oni znaju kako žive u vrijeme kada je ulje skoro 6 maraka, a pileći file preko 10 KM.

“To su ljudi navikli na red, na disciplinu… naši penzioneri kada sada prime penziju žure da izmire komunalne račune, a potom u apoteku da plate lijekove bez kojih ne mogu, i onda ovo treće što ostane to je za goli život”, rekao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH

A takav život, kažu penzioneri, ne žive izabrani zvaničnici. Akcize na gorivo nisu ukinuli. Nisu zabranili ni izvoz trupaca pa je i pelet skuplji za 100%.

“Država je na bazi rasta cijena energenata i druge robe, prihodovala više od 700 miliona maraka više u odnosu na isti period prošle godine. Potrebno je razmotriti donošenje hitnih odluka kako da se višak prihoda iskoristi za planiranu i sistemsku podršku građanima i privredi”, kazala je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Takva podrška je do sada izostala. Skuplje se hranimo, grijemo, vozimo. Plate su pak, većini radnika, ostale iste.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!