CIK: Današnja odluka Vijeća ministara ne omogućava održavanje izbora u BiH

Vijesti 06. jun 202217:19 > 17:21 0 komentara
N1

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) reagovali su danas nakon što je Vijeće ministara BiH izdvojilo dio novca za održavanje Općih izbora koji se trebaju održati 2. oktobra.

Naime, ministri su danas usvojili Posebnu odluku kojom se Centralnoj izbornoj komisiji BiH posuđuje 9,7 miliona KM za provedbu izbora, a od RAK-a, odnosno od prihoda za GSM licence.

Vijeće ministara BiH usvojilo Odluku: Osiguran dio novca za Opće izbore 2022.

CIK, s druge strane, ističe da današnja odluka Vijeća ministara ne omogućava održavanje izbora.

“Sada samo posebna odluka Visokog predstavnika u BiH na puni iznos koji je zahtijevao CIK sa svum ekonomskim kodovima omogućava da provedemo Opće izbore u BiH 2. oktobra 2022. godine”, poručili su iz CIK-a na Twitteru.

Podsjetimo, prema procjenama CIK-a za održavanje izbora potrebno je 12,5 miliona KM, a kako je danas Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH pojasnio nakon usvajanja Nacrta budžeta institucija BiH za 2022. godinu, današnja sredstva koja su izdvojena idu za čisto finansiranje izbora, a sve ostalo što se odnosi na plate i naknade spada u drugu kategoriji.

Naglasio je i to da je u ovom budžetu sadržano sve ono što je CIK kroz budžetsku proceduru koja traje jako dugo uputilo prema ministarstvu finansija.

I ranije je CIK isticao da Nacrt budžeta ne predviđa dovoljno sredstava u odnosu na njihov zahtjev.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!