CIK demantovao navodne ‘pripreme za izbornu krađu’: To je uznemiravanje javnosti

Vijesti 29. sep 202212:59
Izvor: N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala je danas predizbornu konferenciju za novinare.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović odbacio je dezinformacije o navodnoj pripremi za izbornu krađu.

“Odustajanje članova biračkih odbora imenovanih po prijedlozima političkih subjekata nije aktivnost tijela za provedbu izbora, ali je naša obaveza popuniti te biračke odbore kada oni ostanu upražnjeni. Ta aktivnost izbornih komisija ne znači ‘pripremu za izbornu krađu’. To je dezinformiranje i neosnovano uznemiravanje javnosti i takve navode odlučno odbacujemo”, saopštio je Arnautović.

Bilo je riječi i o načinu popune Doma naroda Federacije BiH.

“CIK je usvojio podzakonske akte za provedbu ovih izbora i pravila se znaju. Prema tome, nemamo namjeru da donosimo nove provedbene akte”, saopštila je članica CIK-a Irena Hadžiabdić, dodavši kako nemaju ni informaciju ni da li će po tom pitanju reagovati visoki predstavnik Christian Schmidt, kako se ranije špekulisalo.

Na pitanje novinara N1 šta se događa sa prijavom Elvedina Konakovića (NIP) protiv Sebije Izetbegović (SDA), zbog govora u kome pominje masovne grobnice, članovi CIK-a su poručili da je ta prijava u proceduri, te da je do donošenja odluke neće komentarisati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar