CIK pisao OHR-u, ponovo će tražiti novac za Opšte izbore

Novi dan 20. jan 202210:59 > 11:36 0 komentara
N1 BiH
Željko Bakalar/N1 BiH

Nakon što Ministarstvo finansija BiH nije odobrilo CIK-u četvrtinu sredstava, potrebnih za organizaciju predstojećih Izbora, iz CIK-a kažu obratili su se OHR-u, te najavljuju ponavljanje zahtjeva za finansiranje. Što se tiče izmjena izbornog zakonodavstva, prvi čovjek CIK-a Željko Bakalar, kaže već je prilično kasno, ako se govori o organizaciji Opštih izbora u oktobru ove godine.

“Kontaktirali smo ured visokog predstavnika. Reakcije koje su došle iz OHR nas ohrabruju”, rekao je predsjednik CIK-a Željko Bakalar gostujući u programu N1.

“Ponovo ćemo predati zahtjev”

Bakalar je pojasnio da se i CIK nalazi u sistemu privremenog finansiranja Institucija BiH, te da je budžet istovjetan onome iz 2020. godine kada su se takođe održali izbori, zbog čega smatra da stav Ministarstva da se radi o novoj aktivnosti nije tačan.

“Sama organizacija izbora nije nova aktivnost, međutim, Ministarstvo je tumačilo da je to nova aktivnost, i to je odbilo”, rekao je predsjednik CIK-a.

Bakalar dodaje da će ponovo predati zahtjev po istom osnovu, a ne iz tekuće rezerve što im predlaže Ministarstvo na čelu sa Vjekoslavom Bevandom.

“Pozivaju nas da odustanemo od tog zahtjeva, i da se obratimo Vijeću ministara da nam se odobre sredstva iz tekuće rezerve. Ranije smo dobijali odgovor da nema dovoljno sredstava iz rezerve”, kazao je Bakalar.

Ne isključuje se mogućnost opstruisanja izbornog procesa

Za prošle izbore utrošeno je 4.227.000KM, a CIK sada zahtjeva da im se isplati 1.054.000KM za početak aktivnosti na pripremi Izbora.

“Iz Ministarstva nema dobre volje da se norma tumači na način da je sredstva moguće dobiti. Opetovaćemo zahtjev koji ćemo tehnički preurediti, ali će biti temeljen na istim iznosima. Ponovićemo zahtjev”, rekao je sagovornik N1.

Na koncu Bakalar ne isključuje mogućnost da se na ovaj način opstruiše izborni proces zaključujući: “U praksi je sve u ovoj zemlji moguće. Ovo je prva naznaka takve mogućnosti.”

Kada je u pitanju izborna reforma prvi čovjek CIK-a nije optimističan, dodaje da je što se tiče organizacije izbornog procesa sada već vrlo kasno za izmjene.

“To smo rekli i gospođi Eichhorst, ali i gospodinu Palmeru očekujući da će izmjene nužne za provedbu presuda Suda u Strazburu i Evropskog suda za ljuska prava sprovedu do konca prethodne godine”, rekao je Bakalar.

Na koncu, Bakalar ne isključuje mogućnost da dođe do iznenađenje, to je kaže u okviru špekulacija, ali ako dođe do izmjena zakonskog okvira vidjeće šta mogu da urade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!