CIK ponovo odlučio da je sporni listić iz NSRS važeći, organizovat će žrijeb

Vijesti 22. dec 202211:02 3 komentara
Screenshot

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine opet je priznala sporni listić od kojeg ovisi peti delegat iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Također, organizovati će se žrijeb za izbor petog delegata u Klubu Srba Doma naroda PSBiH.

Nakon Rješenja Suda BiH kojim su uvažene žalbe SNSD-a na odluku CIK-a koji je priznao listić za kandidatsku listu PDP-a za delegata u Dom naroda na današnjoj sjednici CIK je pripremio prijedlog odluke kojim se utvrđuju rezultati posrednih izbora na način da je kandidatska lista PDP-a osvojila 12 glasova, odnosno, priznat je “nevažeći” listić.

Naime, pripremljena je ista odluka kao i prvobitno donesena.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a, rekla je da ne može podržati ovakav prijedlog odluke.

“Nakon naše prve odluke Sud se očitovao po žalbi te je poništio odluku i vratio nam predmet na ponovno odlučivanje – navela je ona te istakla da bi donošenjem iste odluke CIK vratio postupak ponovo na odlučivanje Sudu”, kazala je.

Član CIK-a Vlado Rogić smatra da je CIK došao do kritične tačke.

“To je hoćemo li poštovati odluke Suda BiH ili nećemo. Kada to u svom političkom smislu koriste stranke te se ne slažu s pojedinim odlukama, ja to mogu razumijeti, ali ako se mi ne slažemo, to je onda vrlo opasno”, naveo je on.

Naveo je da ukoliko se uđe u analizu sudskih rješenja, može se vidjeti kako je Sud dao tačne upute kako CIK treba riješiti ove slučajeve.

“Može se nama sviđati ili ne, to treba ispoštovati”, poručio je Rogić.

Ahmed Šantić, član CIK-a, istakao je kako se u odluci Suda osporava ovlaštenje i nadležnost CIK-a te da on ostaje doslijedan prvobitnoj odluci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare